mszp.hu | Belföld
2020. február 09. 00:14

Korózs: Mindenki érzi a felelősséget a koronavírus ügyében

Korózs: Mindenki érzi a felelősséget a koronavírus ügyében
Mindenki érzi a felelősséget ebben az ügyben – vonta le a következtetést Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista elnöke a testület koronavírus-ügyben összehívott ülése után az ATV-ben pénteken.

Az ülésen három minisztérium és két országos főhatóság képviselője válaszolt a honatyák kérdéseire a vírus jellemzőiről, terjedéséről, a Magyarországon bevezetett intézkedésekről.  „Azzal kapcsolatosan próbáltak bennünket megnyugtatni, hogy ők mindent el fognak követni”, hogy a járvány ne törjön be Magyarországra.

„Én azt láttam, hogy igyekeztek a legjobb tudásuk szerint válaszolni. Nekünk viszont az a dolgunk, hogy a következő hetekben monitorozzuk, hogy valóban úgy van-e, az van-e, megcsináltak-e (…) minden olyan óvintézkedést, amelyet most bejelentettek” – mondta Korózs.

Elmondta: a belügyminiszter tájékoztatása szerint nemcsak Ferihegyen, de „a schengeni határ mindegyikén” van már hőkamerás ellenőrzés. A Külügyminisztérium elmondta: nem szükséges a repülőgépes beutazások korlátozása, mert a légitársaságok maguk döntöttek úgy, hogy február 10-e után egyetlen légitársaság fog csak utaztatni.


Ez azért fontos, mert a járvány terjedését szimuláló matematikai modell a repülőgépes helyfoglalások gyakoriságából vonta le a következtetést, hogy amíg nem tetőzött a járvány, hetente megduplázódik a fertőzöttek száma; a fertőzés gócpontját, Vuhant, viszont „gyakorlatilag hermetikusan lezárták” – ismertette Korózs.

A csomagküldő szolgálatok esetleges veszélyeire vonatkozó kérdésre válaszul Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter elmondta: ily módon nincs veszélye a vírus terjedésének, mert az repülőgépes szállításnál a mínusz 50 fok körüli hőmérséklet, tengeri szállításnál a hosszú időtartam miatt elpusztul.

A képviselők megkérdezték: van-e elegendő technikai felszerelés, lélegeztetőgép, orvos és szakszemélyzet Magyarországon az esetleges betegek elkülönítésére és kezelésére. Azt a választ kapták, hogy igen; a hatóságok járási szintig koordináltak a teendőkről, és „gyakorlatilag mindenki tudja a dolgát, hogyha baj van”.

„Egyet biztosan tudok: ma Magyarországon tudomásunk szerint nincs fertőzött beteg” – mondta Korózs. „Hogyha más a helyzet, akkor, én az gondolom, hogy mindenki pontosan fogja tudni, hogy mi a dolga” – erősítette meg.

Ez a vírus „borzasztóan agresszív”, gyorsan mutálódik és jelenleg még nincs ellene oltóanyag, bár nemzetközi együttműködés van már a vakcina előállítására.

„Merőben más lesz a helyzet”, ha a járvány két-három hét múlva tetőzik és aztán lecseng, mintha áprilisban vagy májusban lesz még csak a csúcson – mondta Korózs.

Bár Kásler úgy tájékoztatta a képviselőket: a vírus szezonális és a meleget nem bírja, tehát „a nyár végére, bármi történik is, vége lesz a járványnak”, Korózs szerint fel kell készülni arra is, hogy ha elhúzódik a járvány terjedése és továbbra is érvényes a terjedését szimuláló matematikai modell, „akkor itt arra kell számítani, hogy február végére akár 200-250 000 fertőzött is lehet”. A jelenlegi két százalékos mortalitási mutatókkal „nem nehéz kiszámolni, hogy itt ezres nagyságrendben fognak meghalni emberek”.

„Erre a helyzetre is készülni kell, védőfelszerelésekkel”; de „azt mondták, hogy rendben vagyunk”,” a háziorvosoktól a tisztiorvosi szolgálatig és a kormányhivatalokig mindenki tudja és teszi a dolgát.

„Ha új helyzet van, újra a bizottsági ülést fogok összehívni és tájékoztatást kérek” – ígérte Korózs.

Korózs azért hívta össze az ülést, mert tájékoztatást akart kapni, milyen intézkedéseket tettek a magyar hatóságok, miután Olaszországban és Csehországban szigorú intézkedéseket vezettek be, és Németországban is megjelent a fertőzés.

„Egy felelős politikusnak kutyakötelessége gyors, pontos tájékoztatást adni, mert egyébként meg beindulnak a konteók” – mondta, hozzátéve: Pintér Sándor belügyminiszter említette: van, aki ellen eljárást fognak indítani, mert valótlanságokat állítottak.

Kapcsolódó párttagok