mszp.hu | Belföld
2020. április 01. 12:41

Korózs: Társadalompolitika intézkedésekre is szükség van!

Korózs: Társadalompolitika intézkedésekre is szükség van!
Nemcsak gazdasági, hanem „nagyon komoly” társadalompolitika intézkedésekre is szükség van ahhoz, hogy az emberek százezreit menteni lehessen a járvány következményeitől - mondta Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának MSZP-s elnöke kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Én nagyon várom, a jövő héten, gondolom, lesz Parlament és valamit ott bejelent a miniszterelnök, mert (…) belengette” – mondta.

Felelős ellenzéki politikusként ő is és az MSZP is javaslatokat is tesz intézkedésekre, melyeknek egy részét a kormány egyébként „megfogadja, csak a saját zászlaja alatt dicsekszik vele” – ilyen volt az, hogy családtagok is kiválthassák a gyógyszereket e-receptre, vagy a hiteltörlesztési moratórium.

Korózs azt vetítette előre, hogy hamarosan a fókuszba kerül a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közmunkások, a hajléktalanok, a járadékosok és a rokkantak ügye, azoké az embereké, akik „borzasztóan” kevés jövedelemből kell, hogy éljenek.

Azt mondta: az emberek 80%-ának gyakorlatilag nincs tartaléka, s a munkaügyi központok sem tudnak segítséget nyújtani. „Gyalázatosnak” nevezte a jelenlegi, 3 hónapos munkanélküli ellátást – ezért javasolta az MSZP, hogy ezt legalább 9 hónapra kell emelni, és minimum 100 000 forintban kell megállapítani.

További javaslata, hogy a kormány hosszabbítsa meg a közgyógyellátásban és gyógyászati segédeszköz-ellátásban részesülők negyedéves felírásait hat hónappal, a személyi okmányok érvényességének automatikus kitolásához hasonlóan. Ez némileg tehermentesíthetné a túlterhelt háziorvosokat, ráadásul nem kerül pénzbe.

De a kormány rendezhetné a rokkantak helyzetét is, mert ők vannak „a leggyalázatosabb helyzetben”: egy éve már, hogy lejárt az a határidő, amit az Alkotmánybíróság szabott a kormánynak, hogy új törvénnyel rendezze a helyzetüket, miután a 2012-es úgynevezett komplex felülvizsgálatok után megfosztották őket a járandóságuk nagy részétől.

Ezek az emberek néhány tízezer forintból élnek, s most még azt a 4 vagy 6 órás munkát is elveszítik, amivel kiegészíthették a jövedelmüket – mondta Korózs.

Az MSZP javaslata szerint a nyugdíjakat is rendezni kell: mivel „elszálltak” az élelmiszerárak, a párt 6,5%-os nyugdíjemelést javasol januárig visszamenőleg, amit áprilisban ki is fizethetne a kormány, az ősszel esedékes nyugdíjkiegészítést előre hozva, azzal együtt.

Korózs elmondta: a kormány kizárólag az inflációt követő nyugdíjemelési technikája miatt mára a nyugdíjasok kétharmada az átlagnyugdíjat sem kapja meg, „borzasztó rosszul járnak”.

Javasolta még, hogy a 100 000 forintnál kevesebb nyugdíjban részesülők számára áprilisban biztosítson egyszeri 20 000 forintos kiegészítést a kormány, valamint hogy minden nyugdíj kifizetését és átutalását hozzák előre és kezdjék meg már április 6-án.

Kapcsolódó párttagok