mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. december 13. 15:44

Korrupcióban a Fidesz kiválóan teljesít

Korrupcióban a Fidesz kiválóan teljesít – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, parlamenti frakcióvezetője az Országgyűlésben napirend előtt hétfőn, leszögezve: véget kell vetni a Fidesz-rezsim ámokfutásának.

Mint mondta, az ellenzék kormányra kerülve eltörli a rabszolgatörvényt, csökkenti az alacsony fizetések adóját, hogy több pénz maradjon az emberek zsebében; új alapokra helyezi az érdekegyeztetés rendszerét, megerősíti a munkavállalói jogokat, és 9 hónapra növelt álláskeresési járadékkal gondoskodik azokról, akik elveszítették a munkájukat.

„A magyar emberek nem rabszolgák, csak a Fidesz szeretné, hogy azok legyenek!” – szögezte le.

Szégyennek nevezte, hogy az Fidesz-kormányok „elérték”, hogy Magyarországot mára az Európai Unió legkorruptabb országa lett.

Idézte Lánczi Andrást, aki még Orbán Viktor tanácsadójaként és a Századvég vezetőjeként hat éve azt mondta: „Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája."

„Lánczi András nem hazudott. Korrupcióban a Fidesz kiválóan teljesít” – mondta Tóth.

Fideszes politikusok újabb és újabb ügyekben hoznak szégyent a magyar emberekre, „mutatják meg, hogy cinikusan hazudnak, és szemrebbenés nélkül lopják meg” őket – mondta.

Kiszámíthatónak nevezte, hogy ha a fideszes politikusok valamiről beszélnek, pontosan lehet tudni, hogy „biztos, hogy” annak az ellenkezőjét fogják tenni: keresztény értékekről beszélve árokba rúgják a segítségre szorulókat, nemzeti érdekről beszélve magyarellenes, ultranacionalista pártokkal akarnak szövetséget kötni az unió szétverésére, korrupció elleni küzdelemről beszélve rendszerszintűen lopják el az uniós pénzeket; az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát pedig most gyanúsították meg korrupciós bűncselekménnyel.

„Szájer József, Borkai Zsolt, Kaleta Gábor, Simonka György, Boldog István, Mengyi Roland, és most Völner Pál igazságügyi exállamtitkár ügyei mind ennek az embertelen, önkényuralmi rendszernek a képmutatásáról szólnak. Bort vedelnek, de vizet prédikálnak! Még egyszer mondom: szégyen!” –  nyilvánította ki.

„Egészen elképesztőnek” nevezte, hogy Völner, noha nem volt rossz fizetése, és „gondoskodtak arról, hogy többmilliós fizetése gyorsabban emelkedjen, mint a minimálbér vagy az átlagkereset”, családok kilakoltatásával foglalkozó végrehajtóktól szedett még sápot, ezen felül még 4 milliós végkielégítést is fizetnek neki.

Tóth rámutatott: eközben a Fidesz-kormány Európában a harmadik legnagyobb, 43,6 százalékos adóteherrel sújtja a minimálbért, a magyar órabér Európában a harmadik legalacsonyabb, az EU-tagállamok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a dolgozói szegénység: 2010 és 2017 között csaknem megduplázódott, és különösen nehéz helyzetbe kerültek az egyszülős, általában nők által vezetett háztartások, ahol a 2010. évi 11,7%-ról 2018-ra 24,3%-ra emelkedett a dolgozói szegénység mértéke.

„Olyan emberek nélkülöznek, akik minden nap bemennek a munkahelyükre dolgozni, de ha van egy váratlan kiadás: elromlik a hűtőszekrény vagy a mosógép, akkor nem tudnak újat venni, mert nincs megtakarításuk. Ide jutottunk csaknem 12 év fideszes kormányzás után: Magyarországon egyre többen csúsznak bele a dolgozói szegénységbe!” – kifogásolta.

Mint mondta, a Fidesz kormányzása alatt Magyarországon nőtt leginkább a leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti béregyenlőtlenség, és nem azért, mert a magyar emberek ne dolgoznának jól vagy sokat, hanem mert a Fidesz „tudatosan gyengítette az országos érdekegyeztetés rendszerét, csökkentette a munkavállalók és a szakszervezetek jogait, a fizetésemelést pedig elviszi az infláció és a tönkretett, gyengülő forint”.

„Véget kell vetni a Fidesz-rezsim ámokfutásának!” – vonta le a következtetést.

Az ellenzéknek, mely három évvel ezelőtt a munkavállalói jogok védelme érdekében, a rabszolgatörvény ellen állt akcióegységbe a Parlamentben, valódi esélye van arra, hogy néhány hónap múlva változást hozzon a magyar emberek érdekében –  mondta.

„A Fidesz embertelen, korrupt, önkényuralmi rendszere helyett pedig egy szabad, igazságos, szolidáris, valódi esélyeket teremtő, gondoskodó Magyarországot építünk!” – ígérte a mostani ellenzék választási győzelme esetére.