mszp.hu | Belföld
2021. július 19. 07:34

Korszakváltást a nyugdíjszámításban!

Korszakváltást a nyugdíjszámításban!
A korszakváltás azt is jelenti, hogy senki sem élhet többé a létminimum alatt, különösen azok nem, akik évtizedeket dolgoztak le becsületes munkával.

Az Orbán-kormány nyugdíjszámítása az elszegényedést hozta el a magyar nyugdíjasok számára a biztos megélhetés helyett: mára közel félmillió nyugdíjas tengődik a megélhetési minimum alatt, míg a kiváltságosok milliós havi nyugdíjat kapnak a Fidesztől, ami teljességgel elfogadhatatlan – jelentette ki a Facebookon közvetített szombati online sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője, a Parlament Népjóléti bizottságának elnöke.

Több százezerre nőtt, és több mint megtízszereződött a legalacsonyabb jövedelmi tizedben élő nyugdíjasok száma, soha nem látott infláció és mesterségesen magasan tartott üzemanyagárak mellett – ismertette az elkeserítő tényeket Korózs. „Az elmúlt tíz évben háromszorosára nőtt a nyugdíjasok szegénysége: míg 2010-ben mintegy 4,9%-a élt a nyugdíjasoknak szegénységben, addig 10 év után, ez majdnem 15%-ra emelkedett. A számok magukért beszélnek” – tette hozzá.

„A napokban előálltunk egy nyugdíjkalkulátorral, kérem Önöket, hogy nézzék meg ezt a nyugdíjkalkulátort: ebből egyértelműen kiderül, hogy az MSZP nyugdíjszámítási technikájával a nyugdíjasok nagyon nagy többsége sokkal jobban járna” – húzta alá.

Kiemelte, az MSZP szerint egyetlenegy idős ember sem élhet szegénységben. „Mi szocialisták azt mondjuk, hogy a gyalázatosan 12 éve alacsonyan tartott 28.500 forintos öregségi legkisebb nyugdíjat minimum 70.000 forintra kell emelni. Azt mondjuk, hogy a nettó minimálbér legalább 50%-át el kell érni az induló nyugdíjak nagyságának”.

Hangsúlyozta, az MSZP programjában ennél lényegesen több szerepel, például, hogy a nyugdíjakat a mindenkori megélhetési minimumnak megfelelő minimálbérre – ami már idén is több mint 110.000 forint – kell kiegészíteni. Elmondta, a gazdasági növekedésből származó nyugdíjemelést és az ún. 13. hónapban járó költségvetési támogatást egyenletesen terítené az MSZP.

Korózs Lajos bejelentette, a nyugdíjba menetel évét is figyelembe vevő korrekciós programot is kidolgoznak annak érdekében, hogy ne maradjanak különösen rosszul járók a rendszerben, a „Nők 40” programban pedig a kormányváltás után a nők az özvegyi nyugdíjra is jogosultak lesznek.

„Ha az induló nyugdíj nagysága nem éri el a megélhetési minimumot, akkor különböző szociális juttatásokkal ezt biztosítani kell, és megismétlem: ez a megélhetési minimum most 110.000 forint. Ezt mindenkinek biztosítani fogjuk” – ígérte.

Ezt a megélhetést pénzbeli juttatásokkal, valamint sávos rezsiszámítással és a szükséges egészségügyi támogatásokkal is biztosítani kívánja az új kormány – tette hozzá.

„Kérem, hogy nézzék meg a Szocialista Párt nyugdíjkalkulátorát, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a nyugdíjasok nagyon nagy többsége ezzel a nyugdíjszámítási technikával sokkal jobban jár, és olvassák el Karácsony Gergely programját, amely biztosítani fogja, hogy az időskori létbiztonság sokak létbiztonsága legyen a kiváltságosok helyett” – hívott fel az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke.

Kapcsolódó párttagok