mszp.hu | Belföld | pedagógus pedagógusnap
2016. június 05. 09:43

Köszönet a XX. Nemzetközi Pedagógusnapon

Köszönet és megbecsülés minden tanárnak, tanítónak, iskolai és óvodai dolgozónak, aki tanítja, neveli és szereti gyermekeinket. Övék a legfontosabb hivatás, mivel formálják a jövőnket. Gyermekeink olyan munkát végeznek majd felnőttként, amelyről ma még talán nem is hallottunk. Tanáraik ezért arra ösztönzik őket, hogy kibontakoztassák a képességeiket, és hogy elsajátítsák az új ismereteket. Tanítanak gondolkozni, kérdezni, kísérletezni - és hibázni is. Ők adják át a demokrácia értékeit.

A pedagógusnap nem csupán ünnep. Húsz éve ezen a napon fogadta el az UNESCO és az ILO a pedagógusok jogairól szóló határozatát. Mi, magyarok pedig már 64 éve köszöntjük ezen a napon a tanárokat.

Ma Magyarországon korlátozzák a jogaikat, és ez nem véletlen. A 2010 óta tartó kormányzás ide vezetett: szűkítette gyermekeink tanulási esélyeit, lefokozta tanáraink társadalmi státusát és kirekesztette a szülőket az iskolából. A magyar kormány megalázza a tanárokat, ahelyett, hogy örülne kreativitásuknak, alkotóképességüknek. Az alkotáshoz szabadság és boldogság kell: olyan iskola, ahol a tanár örömét leli a tanításban, a gyerekeinkkel való törődésben.

A jó iskola alapja a kiváló tanár. Tanárainkban van képesség, kreativitás és elszántság, még akkor is, ha ez a kormány nehezíti a munkakörülményeiket. Ezért tartozunk köszönettel minden egyes napért, amit a mostoha körülmények ellenére is a gyermekeinkkel töltenek.

Méltóságteljes pedagógusnapot kívánunk minden magyar tanárnak, tanítónak!

Kunhalmi Ágnes
a Kulturális bizottság alelnöke,
országgyűlési képviselő

Kajtárné Botár Borbála
az MSZP Pedagógus Tagozatának elnöke

Kapcsolódó párttagok