MTI/mszp.hu | Belföld | parlament országgyűlés
2013. június 17. 17:18

Köszönet az árvízi védekezésben résztvevőknek - Országgyűlés

Árvízi védekezés, tanévzáró, asztmás gyermekek támogatása, felszámolói piac, egészségügy, krumplimutyi, új üzemanyag-jelölési rendszer. Ülésezett a parlament.

Árvízi védekezés

Mesterházy Attila azt mondta: van jelentősége annak, ha a különböző pártok egy kérdésről azonos módon szólalnak meg, ezért ő is köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a védekezésben. Köztük, pártelnökként az MSZP aktivistáit is megemlítette, és fontosnak tartotta, hogy emberéletben nem esett kár.

Felhívta a figyelmet a következő jelentős feladatra: a kártalanításra és a gátak megerősítésére.

A legkétségesebb tanév zárult le

Hiller István úgy értékelte, hogy az elmúlt tanév az egyik legkétségesebb volt az önálló magyar közoktatás életében. Még önkormányzati iskolákkal kezdődött meg, majd a második félévben állami intézményekként folytatták a munkát - idézte fel. Kiemelte: azok az értékelések, amelyek megelégedettséget akartak mutatni, már-már önteltségbe fulladtak. Leszögezte: mióta önálló tanügyi igazgatás van, ilyen központosított rendszer nem volt, még Klebelsberg idején sem.

Ez a rendszer, amit kiépítettek elsősorban gyermekek olyan neveléséről szól, amit a politika akar, és nem a tudás átadás-átvételére gondolnak, amikor közoktatás helyett köznevelést szerepeltetnek a törvényben. Ennél avíttabb, porosabb, dohszagúbb elképzelés, mint a pedagóguskar, még nem volt - jegyezte meg. Ez nem jobb és baloldal, kormánypártok és ellenzék kérdése, ez múltidézés, amit az ország el fog utasítani - mondta.

Az MSZP az asztmás gyermekek támogatásáért emelt szót

Pál Béla kifogásolta, hogy egy rendelettel asztmás gyermekek támogatását vette el az egészségügyi kormányzat, mint mondta, április 1. óta csak egy részük juthat hozzá a kiemelt családi pótlékhoz. A gyermekkori asztma irányelveinek hiányára hivatkozott korábban a tárca - emlékeztetett, hozzátéve: ez máig nem készült el.

Mikor vonja vissza a kormány a rendeletet, amely több tízezer forinttal csökkenti a családok bevételeit? - tette fel a kérdést.

A kormány most a felszámolói piacot osztja újra

Gúr Nándor arról beszélt: a kormány a dohánypiachoz hasonlóan most a felszámolói piacot osztja újra, "nem számítanak azok, akik eddig ezen a területen dolgoztak". Bár korábban pályázatot hirdettek - emlékeztetett -, később azt visszavonták, szerinte azért, mert nem volt elég fideszes jelentkező.

Becstelenségnek nevezte, amit a kormány e tekintetben csinál. Miért kell ilyen trafikos módszereket alkalmazni a felszámolók kiválasztásánál, és miért a szubjektív elemek döntenek? - tette fel kérdéseit.

Fizetős lesz az egészségügy?
    
Tukacs István azt tudakolta a kormánytól, hogy a fizetős egészségügy helyett az egészségügyi lehetőségek bővítéséért küzdenek-e. Kifogásolta az asztmás gyerekek támogatásának átalakítását, továbbá hogy bizonyos esetekben fizetni kell a tüdőszűrésért. Azt mondta, egyes vérnyomáscsökkentők esetében ötven százalékos volt a drágulás.

Tudja-e a kormány mikor kell elültetni a krumplit?

Gőgös Zoltán azért bírálta a kormányt, mert május 17-én fogadtak el egy idei krumpliültetési programot. Szerinte a kormánynál vagy nem tudják, hogy mikor kell elültetni a burgonyát - március közepén - vagy ez a program a Sárvári és Csendes Agrárgazdálkodó Kft érdekében jött létre, amelynek egyik tulajdonosa a szakminisztérium egyik főtanácsadója volt és amelynek megmaradt vetőburgonyáját osztja szét a kormány ezzel a programmal. Kiemelte: az önkormányzatok több esetben úgy reklámozzák a vetőburgonyát, hogy azt nem kell permetezni. Gőgös Zoltán úgy fogalmazott: "ennél nagyobb marhaságot még nem látott".

Miért kell új eszközzel jelölni az üzemanyagokat?

Kovács Tibor az új üzemanyag-jelölési rendszer bevezetése kapcsán kérdezett. Szerinte ugyanis az Európában egyedülálló új jelölési rendszer bevezetését semmi nem indokolta és az új rendszerrel csak nőni fog a visszaélések száma.

Mikor kapnak bérkiegészítést az ózdi kórházban?

Nyakó István azt akarta megtudni, hogy az ózdi, magánüzemeltetésű kórház szakdolgozói mikor kapják meg a tavaly augusztusban megítélt, visszamenőlegesen járó bérkiegészítést.

A lakosságot terheli a fűtőrendszerek felülvizsgálata

Nemény András azt kifogásolta, hogy a kormány kötelezővé tette a gázzal működő fűtőrendszerek felülvizsgálatát, ennek terhei azonban a lakosságot terhelik.

Mi lesz a szakképzéssel?  

Sós Tamás a szakképzés átalakításáról szólva azt mondta: hatalmas a bizonytalanság a rendszerben. Feltette a kérdést: mikor fognak visszalépni a szakképzés folyamatos leépítésétől?