mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. december 28. 10:42

Köszönet az igazi hősöknek!

Köszönet az igazi hősöknek!
Nyilvánvalóan számtalan olyan fontos esemény van, amelyet az év végi visszatekintésünk során kiemelésre érdemesnek találunk.

Személyes életem egyik nagy pillanata volt például az idén, hogy megszületett hatodik gyermekem és egyben második fiam, Bercel. Megannyi fontos pillanat, öröm és bánat, politikai eredmények és győzelmek vagy épp kisebb, de annál tanulságosabb csatavesztések sorakoznak az elmúlt hónapok krónikáiban. A hosszú felsorolás és elemzés helyett azonban a 2020-as esztendő utolsó vasárnapi nyílt levelében csak egy dolgot szeretnénk tenni: ismételten, de annál hangsúlyosabban köszönetet mondani.

Köszönetet mondani mindazoknak a hétköznapi hősöknek, akik ezekben a percekben is emberfeletti módon küzdenek értünk, hétköznapi emberekért. Köszönet jár mindazoknak, akik - szolgáljanak az élet bármely területén - helyt álltak és helyt állnak folyamatosan a közösségeink működtetéséért, életünk megóvásáért, sőt, megtartásáért. Mindenki 2020 hősének mondhatja magát, aki ebben a történelmi időszakban tisztességgel tette, amit hivatás és emberség megkövetelt. Köszönjük Önöknek!

Amikor második képviselői ciklusomat kezdtem az Európai Parlamentben, határozott vállalásom volt, hogy minőségi változást kell elérnünk a közegészségügyi ellátásban. Végtelenül méltatlan ugyanis beteghez és gyógyítóhoz egyaránt az az infrastrukturális, technikai, finanszírozási és viszonyulási környezet, amelyben a mindennapi küzdelmeket folytatni kell. Amelyben a hősöknek még inkább hőssé kell válniuk. Az általam kezdeményezett Európai Egészségügyi Unió koncepciója egy koordináltabb, egy hatékonyabb, egy minőségibb egészségügyi rendszerről szól, amely minden európai polgárnak és dolgozónak garantálni tudja a minőségi körülményeket és a biztonságot. Amikor 2020 januárjában belevágtunk ebbe az úttörő projektbe, még nagyon kevesen hittek benne. Most, amikor búcsúztatjuk ezt a rendkívüli esztendőt, már arról beszélünk, hogy miként tudjuk a lehető legszélesebb módon kiterjeszteni az Európai Egészségügyi Unió koncepcióját. Biztos vagyok benne, hogy a következő évek elhozzák ezt az időszakot és a hétköznapi hőseink is megpihenhetnek.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszázhetvennyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.


dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő

2020. december 27.