Belföld | parlament árvíz
2013. június 10. 16:32

Köszönet az önkénteseknek és a hivatásosaknak - Országgyűlés

Rekord méretű ár, köszönet az önkénteseknek és a hivatásosaknak, a kecskeméti KSE Kft. fiktív számlázásos ügyéről, folyamatosan növekvő munkanélküliség, trafikmutyi, Velencei Bizottság, Wesselényi alapítvány. Ülésezett a parlament.

Harangozó Tamás az árvízi védekezés kapcsán meghatónak és példaértékűnek tartotta az emberek összefogását, köszönetet mondott az önkénteseknek, a nekik ételt, italt vivő magánszemélyeknek, cégeknek, valamint a hivatásosoknak, akiknek munkáját szerinte nemcsak a rekord méretű ár, hanem "a miniszterelnök csillapíthatatlan kampányjelenléte is nehezítette".

A képviselő elmondta: az MSZP is igyekezett kivenni a részét a védekezésből, aktivisták százai vettek részt a gátak megerősítésében, illetve politikai szélcsendet biztosított a párt a kormánynak, hogy a védekezésért felelős vezetők is tenni tudják a dolgukat, és csak arra kelljen koncentrálniuk.


Az MSZP a kecskeméti KSE Kft. fiktív számlázásos ügyéről
    
Harangozó Tamás a kecskeméti sportegyesületet működtető KSE Kft.-ről azt mondta, sajtóhírek szerint a közel száz százalékos városi tulajdonban lévő cég három olyan céggel is szerződött reklám célokra, amelyek ilyen tevékenységet nem végeztek. Hozzátette: a két év alatt a három cég összesen 298 millió forintot kapott; az ügyben az MSZP feljelentése nyomán indult nyomozás, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytat csalás és hűtlen kezelés gyanújával. Mégis úgy tűnik, a kft. egykor irányító, felügyelő embereknek nincs mitől tartani - vélekedett.

Megjegyezte, Szemereyné Pataki Klaudiát, a kecskeméti cégek gazdálkodásért felelős alpolgármesterét a Fidesz néhány hónapja parlamenti mandátumhoz és így mentelmi joghoz juttatta.

Szubjektív szempontok alapján választhatják ki a felszámolókat

A Burány Sándor kifogásolta, hogy a felszámolási jogosultságról szóló pályázatok eredményhirdetése előtt két héttel a kormány gyökeresen átírta a pályázati eljárás szabályait. "Csak nem azért, hogy a fideszes haverok kerüljenek be?" - kérdezte. Szerinte az eredeti pályázatban a szakmai szempontok súlya 75 százalék volt, addig az új kiírásban a szubjektív szempontok váltak döntő tényezővé.

Folyamatosan nő a munkanélküliség

Gúr Nándor szerint az első negyedévben azzal kellett szembenézni, hogy megközelítette a 12 százalékot a munkanélküliség. A leghátrányosabb térségekben ennél is rosszabb a helyzet, s a 15-24 évesek körében 30 százalékos a munkanélküli ráta. Ez a kormány hibás gazdaságpolitikájából származtatható - mondta, hozzátéve: a versenyszférában folyamatosan nő az állásnélküliek aránya. Az emberek nem haszonélvezői, hanem elszenvedői a kormány tevékenységének - tette hozzá, és felidézte az egymillió munkahely megteremtésére vonatkozó kormányzati ígéretet.

Az MSZP a szekszárdi trafikügy fejleményeire várt választ a legfőbb ügyészről

Harangozó Tamás a trafikjogosultságokkal kapcsolatban a szekszárdi esetet elevenítette fel, amely szerinte a hivatali visszaélés iskolapéldája. Kifogásolta, hogy az ügyészség szerint ez nem állapítható meg, ugyanakkor a hatóság személyes adatokkal való visszaélés gyanújával nyomozást indított az ügyben. Bírálta, hogy ennek során még csak egyetlen embert hallgattak ki, az ügyet feltáró fideszes képviselőt.    

Kihallgatták-e a szekszárdi polgármestert és a hangfelvételen hallható képviselőket? - tette fel a kérdést. Választ várt arra is, hogyan került a pályázók listája a fideszes politikusokhoz. Közölte: szerinte Polt Péter sokkal inkább a Fidesz vállalati jogásza, mintsem az ország legfőbb ügyésze.

Mi szükség a GYEMSZI jogköreinek bővítésére?

Tukacs István kifogásolta, hogy egy kórházakat fenntartó és gyógyszerhatósági feladatokat ellátó szervezet kapjon nyomozati hatásköröket. A GYEMSZI, amely közalkalmazottakat foglalkoztat, olyan jogköröket kapna, amellyel szakmai szervezetek már rendelkeznek - fogalmazta meg bírálatát. Mi szükség van erre? - tette fel a kérdést.

Milyen taktikával készül a kormány a Velencei Bizottság ülésére?

Harangozó Gábor azt mondta, hogy a kormány olyan alaptörvényt erőltetett rá a magyar népre, amelyik a negyedik módosításával "Európa szerte a jogállam lebontásának szimbólumává vált". A Velencei Bizottság párt napja egy véleménytervezetében megállapította, hogy az alaptörvénynek politikasemlegesnek kell lennie - jelentette ki. A negyedik módosítás viszont támadást jelent az alkotmányos igazságszolgáltatás ellen és szembe megy a jogszabályban egyébként lefektetett alapelvekkel - hangsúlyozta.

Feltette a kérdést, hogy a kormány milyen taktikával készül a Velencei Bizottság ülésére.

Miért kell igazoltatni az ételosztásra várókat?

Pál Tibor kifogásolta, hogy nemrég rendőrök igazolgatták az ételosztásra várókat a fővárosban. Szerinte a rendőri túlbuzgóság állandó fenyegetettségben tartja a szegényeket. Mi szükség van ezekre az intézkedésekre? - kérdezte.

Mi lesz a Wesselényi alapítvánnyal?

Varga László a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány megszüntetésével kapcsolatban azt mondta: szabadidősport támogatása terén töredékére csökkentek azóta a támogatások. Szerinte a kormányhatározatban rögzített feladatok jó részét senki nem teljesíti, kifogásolta ugyanakkor az alapítvány nem szűnt meg.