Belföld, Gazdaság | Király Júlia MNB közlemény
2013. április 08. 16:29

Köszönet és elismerés az MNB volt vezetőinek

Az ország érdekében tett erőfeszítéseikért, magas színvonalú szakmai tevékenységükért, a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi hírnevét megerősítő munkájuk elismeréseként köszönetemet szeretném kifejezni Simor András volt jegybankelnöknek, Karvalits Ferenc távozó és Király Júlia leköszönt alelnöknek.

Mindvégig függetlenül, az MNB alkotmányos és törvényi céljainak megfelelően vezették az intézményt és képviselték az ország érdekeit. Ha kellett, bírálták a mindenkori kormányt, de azt nem politikai motivációk, hanem szakmai meggyőződésük alapján tették. Az MNB törvényes feladatának megfelelően az árstabilitás megteremtése és a pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartása érdekében tevékenykedtek, vezetésük alatt az MNB-t nemzetközileg is elismert szakmai műhelyként tartották nyilván. A jegybank szakmai véleménye, tájékoztatói és elemzései a magyar gazdaság helyzetéről mind a hazai, mind a nemzetközi pénzügyi világ egyik legfontosabb tájékozódási pontjaként szolgáltak.

Nem hátráltak meg az elmúlt három év számos személyeskedő támadásai ellenére sem, amelyeket az Orbán kormány - és sokszor maga Orbán Viktor - intézett az MNB és annak vezetői ellen.

Matolcsy György kinevezése világosan jelzi a működés eddigi irányának radikális megváltoztatását, és ezzel együtt megkérdőjelezhetetlen függetlenségének a végét is. Félő, hogy az intézmény kizárólag a kormány érdekeit fogja szolgálni, s Orbán-Matolcsy ámokfutása az MNB falai között folytatódik. Az MNB rendkívül képzett és szakmailag elismert stábja fokozatos szétverésének súlyos következményeként az intézmény szakmai tekintélyének rohamos csökkenésével is számolhatunk.

Mesterházy Attila
pártelnök-frakcióvezető