mszp.hu | Belföld
2020. július 01. 17:28

Köszönjük az egészségügyi dolgozók erőn felüli munkáját!

Köszönjük az egészségügyi dolgozók erőn felüli munkáját!
Semmelweis-nap, a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe alkalmából szívből köszönöm mindazok bátor és áldozatos munkáját, akik erőn felül is helyt álltak a koronavírus-járvány idején, és, szintén erőn felül, vírus nélkül is helyt állnak nap mint nap az alulfinanszírozott és rosszul szervezett magyar egészségügyben.

A hála és az erkölcsi elismerés mellett azonban az egészségügyben dolgozó magyarok is megérdemlik, hogy keressenek annyit, mint más országban dolgozó kollégáik, hiszen a fizetésük nemcsak az uniós átlagtól, de a környező országok egészségügyi béreitől is elmarad!

Az 500 000 forintos egyszeri juttatás kifizetését az egészségügyben kiharcoltuk, de ettől függetlenül azonnali fizetésemelésre van szükség az egészségügyben Magyarországon!

Ezért a Magyar Szocialista Párt azt javasolta, hogy a 2021. évi költségvetésbe építsék be a Magyar Orvosi Kamara által javasolt béremelést az egészségügyi dolgozók, az orvosok és ápolók számára, a MOK által javasolt mértékben és ütemezésben.

Összességében mintegy 950 milliárdos átcsoportosítást követelünk, melynek célja, hogy minden magyar állampolgár hozzáférjen a megfelelő minőségű közegészségügyi szolgáltatásokhoz.

Újjá kell építeni a magyar egészségügyet! Önálló egészségügyi minisztériumot kell létrehozni, felelős és kompetens vezetővel, új irányítási modellt kell kidolgozni és működtetni. Markáns béremelésre van szükség, hogy megszűnjön a szakemberhiány. Teljesen újjá kell szervezni a háziorvosi ellátást!

Csak akkor biztosítható a gyógyulás esélye mindenki számára, ha van elegendő orvos, ápoló és eszköz; ha rendelkezésre áll a tisztességes fizetéshez, az eszközök beszerzéséhez szükséges pénz.

Az erőn felüli helytállást pedig nemcsak szép szavakkal kell honorálni! Ideje a magyar egészségügyi dolgozók valódi megbecsülésének!


Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető

Kapcsolódó párttagok