2012. szeptember 08. 10:07

Köszöntjük a 100 éves Gyarmati Fannit

Szeretettel és Radnóti Miklós iránti tisztelettel is köszöntjük Gyarmati Fannit 100. születésnapja alkalmából. Tudjuk, nem szereti a nyilvánosságot, kerülte a Pozsonyi pikniken is, amikor tisztelői 100 lufit csokorba kötve eresztettek fel erkélyéhez, hogy méltóképp köszöntsék. Mégis szeretnénk őt ünnepelni.

Élete, oktatói munkássága és nem utolsósorban gondossága irodalmunk része, mégha nem is volt költő. Sokat köszönhet neki a magyar költészet, s így a világirodalom is, hiszen szakértelemmel és fáradhatatlanul, egész életén át gondozza férje költői hagyatékát. Radnóti Miklósnak nemcsak hű társa, hanem lelki-szellemi segítőtársa volt, akinek számított a véleménye, miközben ihletője volt a magyar költészet legszebb szerelmes verseinek és a páratlan eclogáinak.

Amikor Gyarmati Fannit köszöntjük e kerek születésnapon, nehéz igaz szavakat találni. Ezért csatlakozunk Bálint Andráshoz, a Radnóti Miklós Színház vezetőjéhez, aki a Pozsonyi pikniken az ünneplő közönséggel együtt szavalta Radnóti Miklós egyik legmeghatóbb versét, a Két karodban-t. Ez a vers jellemzi őt a legjobban, ez "Fifi néni" verse. Ezzel gratulálunk és kívánunk további jó egészséget!

Mesterházy Attila,
pártelnök-frakcióvezető