mszp.hu | Belföld
2019. április 10. 20:13

Kötelességünk Magyarországot az Unióban tartani

Ujhelyi István Tiszaújvárosban az uniós csatlakozás emlékkövénél hívta fel a hazai települése figyelmét arra, ünnepeljék meg a 15 éves évfordulót. Az EU stabilitást ad az országnak, gyermekeinek, unokáinknak védernyőt ad, ha tagjai mardhatunk a közösségnek - fogalmazott.

Örülök, hogy van olyan település Magyarországon, amely büszkén emlékezik az Európai Unióhoz való csatlakozásunkra - mondta hangjában érezhető elégedettséggel Ujhelyi István szerdán Tiszaújvárosban. A 15 évvel ezelőtti eufórikus pillanatot megörökítő emlékkőnél az MSZP EP-képviselője felhívta a magyarországi önkormányzatok figyelmét arra, ünnepeljék meg a május elsején esedékes évfordulót.

Attól függetlenül, hogy a magyar kormány az EU ellen fordult, milliárdokat költ arra, hogy csökkentse az európai közösség iránti bizalmat. Ennek már mérhető a hatása: Magyarországon az elmúlt év során 10 százalékkal csökkent az EU iránti bizalma. “Ugye nem akarjuk, hogy erre az emlékkőre felkerüljön Magyarország uniós tagságának befejezését jelző időpont is? Az a kötelezettségünk, hogy bent tartsuk Magyarországot az Európai Unióban” - húzta alá. Azt is felidézte, 2004. május óta 700 milliárd forint uniós támogatás érkezett Borsod-Abaúj-Zemplénbe, amit különböző fejlesztésekre tudtak fordítani a megye települései, vállalkozásai.

Pap Zsolt, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökhelyettese arról beszélt, Tiszaújváros az Európai Unió elkötelezett híve. “Szeretném felhívni mindenki figyelmét arra, hogy a jelenlegi béke törékeny. Ha nincs egységes európai közösség, a tagállamokkal a béke is szétesik” - tette hozzá.