mszp.hu | Külföld | munkavállalói jogok Európai Unió
2014. március 12. 10:26

Kötelező tájékoztatást az állam- és kormányfőknek is!

Nem csak a munkavállalókat és a munkaadókat, de egyes uniós tagállamok vezetőit is tájékoztatni kellene arról, hogy milyen jogok illetik meg azokat az uniós polgárokat, akik a hazájuk határain kívül, az Európai Unió területén dolgoznak - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a munkavállalók szabad mozgásáról szóló parlamenti jelentés kedd esti plenáris vitájához benyújtott írásbeli hozzászólásában.

"Sok európait visszatart a külföldi munkavállalástól, hogy nincs elég információja arról, milyen jogok illetik meg, és milyen kötelezettségeknek kell eleget tennie, ha az EU valamely más tagállamában áll munkába, de a hátrányos megkülönböztetés közszájon forgó esetei is maradásra bírják az útra kelést fontolgatót" - áll Göncz Kinga írásos hozzászólásában.
 
"Elengedhetetlen, hogy az európaiak tudják, a tagállamnak biztosítania kell a jogorvoslat lehetőségét, ha azért éri őket hátrány a munkavégzés során, mert külföldiek" - szögezte le a képviselő.
 
"Az új irányelv kötelezővé tenné az uniós országok számára, hogy tájékoztatással és tanácsadással foglalkozó nemzeti kapcsolattartó pontokat hozzanak létre a munkavállalók és a munkaadók számára. Ezzel párhuzamosan azonban halaszthatatlannak tartom egyes tagállami vezetők és kormányok alapos tájékoztatását is arról, hogy milyen szerződéses előírásokhoz kell tartani magukat a munkaerő szabad áramlásával kapcsolatban, milyen jogokat kell biztosítaniuk az európai munkavállalók számára, valamint hogy milyen hivatalos adatokkal kell igazolniuk a "segélyturistákról" és a kelet-európai munkavállalók "inváziójáról" szóló állításaikat. Megfelelő módszernek kínálkozik erre a nyitott koordináció, a jó gyakorlatok cseréje" - hangsúlyozta a hozzászólásában Göncz Kinga.