Észak Online
2011. november 10. 16:38

Kovács Tibor: a csőd felé tartunk

A szocialista országgyűlési képviselő felszólította Orbánt, hogy menessze Matolcsyt és változtasson a gazdaságpolitikán.

„Folyamatosan romlik a magyar gazdaság állapota, s a kormány ez ellen semmit sem tesz, még mindig ragaszkodik a hibás gazdaságpolitikájához. Ha mindez így folytatódik tovább, megátalkodott és konok módon akár csődbe is vihetik az országot" – jelentette ki Kovács Tibor szocialista országgyűlési képviselő csütörtökön, Miskolcon.

Az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának tagja emlékeztetett arra, hogy az euró árfolyama a napokban átlépte a 310 forintos határt (délután 4 órakor 314 forintot adtak egy euróért – a szerk.). Mindez nemcsak a devizahitelesek havi részletének emelkedését vonja maga után, de nő például az importtermékek ára, drágulnak az üzemanyagok is. Ez utóbbival kapcsolatban felhozta, hogy két évvel ezelőtt, amikor a 300 forintos határ környékén mozgott a benzin literje, a Fidesz, még ellenzéki pártként, követelte a szocialista kormánytól az üzemanyagot terhelő jövedéki adó csökkentését. Most, hogy kormányoznak, s 400 forint körül mozog a benzin, eszükbe sem jut ilyesmi, sőt, éppen november 1-jével megemelték a gázolaj jövedéki adójának mértékét, 13 forint + áfa drágulást generálva ezzel. Közben arra hivatkoznak, hogy az európai unió által meghatározott minimumadó miatt nem csökkenthetik az üzemanyagok adótartalmát. „Ez hazugság, megvan a lehetőség az adócsökkentésre" – jelentette ki Kovács Tibor. Beszámolt arról, hogy éppen ezért módosító indítvány nyújtott be az adótörvényekhez az MSZP. Ebben szerepel egy táblázat, miszerint az ólmozatlan benzin esetében 14,27 forintos, a gázolaj esetében pedig 13 forintos csökkentésről is határozhat a parlament, ez még belefér az uniós irányelv szerinti minimumba.

A szocialista képviselő szerint a gazdaságpolitika elhibázottságát az is bizonyítja, hogy a magyar kormány sorra kapja a bíráló észrevételeket az Európai Unió tagállamaitól, s az is, hogy a hazánk iránti külföldi bizalom alaposan megcsappant. Az Államadósságkezelő Központ (ÁKK) az elmúlt időszakban többször is sikertelenül bocsátott ki kötvényeket: senkinek sem akaródzott finanszíroznia hazánkat, főleg a rossz gazdaságpolitika, a kiszámíthatatlan és kapkodó kormányzati intézkedések miatt. Hangsúlyozta azt is, hogy a Fidesz kormány regnálása óta nőtt az államadósságunk (ezt az ÁKK is megerősítette, noha az elkobzott nyugdíjvagyon és a jegybanki devizatartalék egy részét is ennek csökkentésére fordította a kormányzat), az országkockázati felár (ami azt jelenti, hogy milyen kamatfeltételekkel tudunk külföldi hiteleket felvenni) pedig a háromszorosára nőtt: ennek szintje a kormányváltáskor 200 bázispont körül mozgott, most pedig 600 körül áll. Kovács Tibor hazugságnak nevezte a Fidesznek azt az állítását is, miszerint a forint gyengeségéért az eurozóna válsága lenne a felelős. „Ha ez így lenne, akkor a cseh korona, vagy a lengyel zloty is ugyanúgy viselkedne, mint a forint. Ezek a valuták viszont sokkal jobban teljesítenek, mint a forint" – jelentette ki. Kovács Tibor mindezek alapján felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy azonnal cselekedjen, menessze az alkalmatlan Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, s a kormány dolgozzon ki új gazdaságpolitikai irányvonalat. Ellenkező esetben Orbán Viktor saját maga alkalmatlanságát bizonyítja be.

Kovács Tibor a parlament jövő heti menetrendjével kapcsolatban elmondta még, hogy a jelek szerint a fideszes többség egy időben akarja a parlamenttel tárgyaltatni több meghatározó törvény tervezetét is. Ilyen az egészségügyi salátatörvény, a köznevelési törvény, és az önkormányzati törvény. Ráadásul ekkor lesz a zárószavazása az egészségügyi és oktatási intézmények államosításáról szóló törvényjavaslatnak is. Ez utóbbiról szólva elmondta: ezen a héten Lázár János javaslatára a fideszes többség elfogadta azt a módosító indítványt, hogy kikerüljön a szövegből az a passzus, mely szerint az intézményekben jelenleg is foglalkoztatott dolgozókat az állam tovább foglalkoztatja. Ez szerinte az elbocsátásokat és az intézménybezárásokat vetíti előre.

A szocialista képviselő úgy vélte, a fenti felsorolás valószínűleg korántsem teljes, mert a többség hétfőn dönthet például arról is, hogy a házszabálytól eltérve más jogszabályokat is a plénum elé visz azon a héten. Noha ehhez 4/5-ös többség szükségeltetik, Kovács Tibor szerint nem lesz akadálya a minősített többség megszerzésének: már többször bebizonyosodott, hogy a házszabálytól való eltérés megszavazásában a Jobbik állandó koalíciós partnere a Fidesznek és a KDNP-nek.