Kövér László megsértette az Alaptörvényt

Az MSZP ma ügyrendi javaslatot terjesztett az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottsága elé. Indítványoztuk, hogy a bizottság állapítsa meg: Kövér László megsértette az Alaptörvényt azzal, hogy nem írta alá és nem küldte meg időben Áder Jánosnak az új Polgári törvénykönyvet.

Az Alaptörvény szerint az Országgyűlés elnöke minden, az Országgyűlés által elfogadott törvényt öt napon belül köteles aláírni és megküldi a köztársasági elnöknek. Kövér László ezt nyilvánvalóan elmulasztotta megtenni, mivel az elfogadott törvényt az Országgyűlés elnöke csupán ma írta alá és továbbította.

Szomorú és szimbolikus, hogy Kövér László éppen egy olyan horderejű törvény, mint a polgárjogi kódex esetében sértette meg a törvényalkotáshoz kötődő házelnöki kötelezettségét. Amit azzal együtt is be kellett volna tartania, ha az új Polgári Törvénykönyv úgy rossz, ahogy elfogadták.

Az Alkotmányügyi bizottság fideszes többsége eddig egyszer sem merészelt a házelnök jogsértő tevékenységét megállapító állásfoglalást tenni. Bízunk benne, hogy a bizottság kormánypárti tagjai ezúttal felhagynak a szokásos gyáva gyakorlatukkal, és végre az Alaptörvényüknek megfelelő döntést mernek hozni.

Steiner Pál,
az Alkotmányügyi bizottság tagja