mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 16. 13:16

Kövér Lászlóhoz fordult az ellenzék, hátha neki sikerül munkára bírnia Kósa Lajost

Kövér Lászlóhoz fordult az ellenzék, hátha neki sikerül munkára bírnia Kósa Lajost
Levelet írtak a Honvédelmi és rendészeti bizottság ellenzéki tagjai Kövér László házelnöknek: szólítsa fel Kósa Lajost, ne szabotálja szeptemberig a bizottság összehívását a Pegasus-botrány ügyében.

Szégyenletes módon bujkál a Honvédelmi bizottság elnöke a TEK meghallgatása elől a Pegasus-ügy kapcsán, ezért a házelnöknek haladéktalan felszólítással kellene emlékeztetnie kötelességére – mondta el Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

„Az Országgyűlés tekintélyének megóvása érdekében is – és szó szerint ezt írtuk a levélben is – kértük, hogy hívja már fel Kósa Lajos urat, a bizottság elnökét, aki még csak nem is reagált a hivatalos bizottsági kezdeményezésünkre” – emlékeztetett Harangozó.

Felidézte, még Varga Judit igazságügy-miniszter is hivatkozott arra önmagát és a fideszes kormányt mentegetve, hogy a bizottságoknak a jogállami elveknek megfelelően folyamatosan reagálniuk kell, illetve végezniük kell ellenőrző feladataikat a különféle kormányzat alá tartozó szervezetek felett.

„Ha egy ilyen országos botrány van és egy bizottság nem hajlandó összeülni, dolgozni és azt tenni, ami az Országgyűlésnek valóban a dolga, hogy ellenőrizze például ezeket a szerveket, akkor azt gondoljuk, hogy (…) a saját frakciótársaira pirítson rá! Mondja azt nekik, hogy „Gyerekek, mégse augusztus 28-án jöhettek haza a pihiből, hanem tessék bejönni a Parlamentbe, ez egy munkahely, és tessék ezt a biztossági ülést lefolytatni”” – mondta Harangozó.

A szocialista képviselő emlékeztetett arra is, hogy a bizottságot Kósa eddig nyaranta is minden olyan esetben összehívta, amikor sokmilliárdos közbeszerzés alóli mentesítéseket óhajtott megszavaztatni. Hozzátette, „Ez nagyon nincsen jól”.

Kérdésre, hogy az ellenzék, ha hatalomra jutna, másképp cselekedne-e hasonló esetekben, az MSZP frakcióvezető-helyettese aláhúzta, „Mi azért vagyunk, hogy ez ne így legyen: én magamról, és az MSZP-ről mindenképpen ezt tudom mondani. Az ellenzéki hatpárti koalíció eleve garantálja, hogy nincs olyan, hogy egyvalaki azt mondja, hogy „ez van”, és mindenki szépen csöndben ül. (…) Tehát nálunk elképzelhetetlen lenne, hogy egy ilyen helyzetben a miniszter akár a nyár közepén is ne állna ki, vagy ne állna oda a bizottság elé és mondaná azt, hogy „ez van, vagy az van”.”

A romló fővárosi közbiztonsági helyzet kapcsán Harangozó kifejtette, az nem Karácsony Gergely főpolgármester hatásköre, hanem a létszámhiánnyal és túlóra problémákkal küszködő rendőrségé. „A múlt héten újabb 4 milliárdot adtak a TEK-nek ahelyett, hogy a rendőrség is kapna megerősítést, mivel nem tudják a folyamatos rendőri jelenlétet biztosítani. (…)

Ez mutatja meg leginkább (…) – hogy három évi pénzt jövőre, tavasszal, a választások előtt megkapnak, csak fogják be a szájukat – hogy ez nem megoldás, ez nem megy tovább! A mindennapok biztonságát kell garantálni, ahhoz meg rendőr kell, tisztességes fizetés kell, és normális életpálya. És például nyugdíj is kell nekik újra, hogy ne szereljenek le és vigyázzanak ránk: ne csak a miniszterelnökre, hanem minden egyes állampolgárra, minden nap”!

Kapcsolódó párttagok