Kövér szedjen nyugtatót!

A parlamenti jegyző szerint akit mentális kínok gyötörnek, ne menjen házelnöknek. Kövér minőségi ugrást hajtott végre a sötétségbe.

„Kérdeztem önt?" – így ripakodott rá Kövér László házelnök Gúr Nándorra, az Országgyűlés jegyzőjére a hétfői ülésnapon. A miskolci MSZP-s képviselő ugyanis arra hívta fel a magából kikelt házelnök figyelmét, hogy ha már az MSZP-frakciót csöndre akarja inteni, akkor ugyanezt megtehetné a Fidesz frakciójával is. Kövér ezt követően még azt is közölte Gúrral, hogy csak akkor szólaljon meg, ha ő kérdezi. Gúr szerint Kövér produkciója szánalmas, neki, mint jegyzőnek és képviselőnek akkor is szólnia kell a Házban, ha úgy látja, hogy valami nincs rendben. Márpedig ami nincs rendben, az többek között a házelnök hisztériás viselkedése.

– Kövér László, a meglehetősen nyers modorával, nem először lopta be magát a hírrovatokba. Meglepődött talán valamin? – kérdeztük Gúr Nándor miskolci országgyűlési képviselőt, parlamenti jegyzőt.

– Inkább azon lepődtem meg, hogy Kövér László a szokásosnál agresszívabb stílusban adta önmagát. A házelnök demokrácia-felfogása eddig is hagyott kívánni valót maga után, ám a hétfői produkciója kétségkívül minőségi ugrás volt a sötétségbe.

– Mi jöhet még ezek után? Pofozkodás is lesz?

– Azt azért nem hiszem. Kétségtelen viszont, hogy Kövér László nem tud leszámolni a démonaival, s így már az is felvetődik bennem, alkalmas-e egyáltalán a házelnöki feladatok ellátására.

– Nem alkalmas?

– Az Országgyűlés elnökének többek között az a feladata, hogy részrehajlás nélkül vezesse az üléseket, s megóvja a Ház tekintélyét. Ha ezt vesszük alapul, szerintem mindenképpen alkalmatlan.

– Viszont talán éppen a Ház tekintélyét szerette volna óvni azzal, hogy figyelmezteti a szocialista képviselőket, a boltzárral kapcsolatos kormányzati bejelentést ne akkor tárgyalják meg egymás között, amikor zajlik a plenáris ülés.

– Figyelmezteti a képviselőket, nem pedig arrogánsan minősítgeti őket. Ráadásul kizárólag a szocialista frakciót piszkálja, noha például a Fidesz-frakció is hasonlóan jár el.

– És ez jól van így?

– Parlamentje válogatja, mit engednek a képviselőknek és mit nem. A világ legrégebbi parlamentjében, Angliában például az élénk vita nem tilos, de még a bekiabálás, a folyamatos véleménynyilvánítás sem.

– Nálunk viszont más a parlamenti kultúra.

– A Fidesz által favorizált parlamenti kultúra, amit nem is igazán neveznék annak. Véleményem szerint ugyanis az nem kultúra, hogy a kormánypártiak bármit megtehetnek, az ellenzék viszont húzza meg magát és fogja be a száját. Ugyancsak vélelmezem, hogy Kövér László alpári stílusa sem kifejezetten kulturális, ilyen hangokat a fasiszta rezsimekben szokás megütni. Európában legutóbb szerintem talán Göring marsall vezette hasonló stílusban a Reichstagot.

– Kövér László azért mégsem diktátor.

– Bizonyára, ám akkor valószínűleg mentális kínok gyötrik. Ez esetben viszont inkább adja vissza a Háznak a megbízatását, vagy szedjen nyugtatót. Így semmiképpen sem lehet viselkedni. Az agresszív beszólásaival ráadásul nemcsak engem, képviselőtársaimat, hanem az általunk képviselt több mint egymillió választópolgárt sértegeti hétről hétre.

Kapcsolódó párttagok