mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 24. 14:13

Követeli az ingyenes tesztelést az ellenzék az egészség és a gazdaság védelmében is!

Követeli az ingyenes tesztelést az ellenzék az egészség és a gazdaság védelmében is!
Mindenki számára elfogadhatatlan a közel 20 ezer forintos hatósági ár bezsebelése, hiszen a magyarok adóforintjaik révén már többször is megfizetették a teszteket – erről tartott sajtótájékoztatót Kunhalmi Ágnes, országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke valamennyi ellenzéki párt képviselőjével hétfőn délután Budapesten, a Parlament előtt.

Nem elég a TB-pénzek elherdálása: bár a magyarok közpénzéből már megvették a teszteket, most harmadszor is megsarcolná őket, ráadásul segítség címén a kormány.

„A kormány a háziorvosi, a kórházi, illetve a hatósági elrendelés alapján végzett tesztelést csak elméletileg tette ingyenessé. Azért csak elméletileg, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy ez nagyon sokszor nem valósul meg.

A háziorvosok sokszor nem rendelik el az ingyenes tesztelést, ha valaki kontaktszemély a családban, ám mégse érzi magát betegnek, tehát ez a tesztelés valójában nem ingyenes. Az ár a magyar emberek számára kifizethetetlen. Ez nem korrekt ár, ingyenessé kell tenni a tesztelést!” – követelte Kunhalmi Ágnes.

„Gondoljanak bele, hányszor fizettetik ki ezt a magyarokkal. Először is a magyarok fizetik a TB-t, aztán a kormány megvette a magyar adóforintokból a teszteket, és akkor még kifizettetik velük harmadjára is! Ez minden, csak nem korrekt!” – tolmácsolta a kisemmizett emberek felháborodását a szocialista politikus.

Elmondta, egyetértett azzal, hogy szükség van a lakosság széleskörű és folyamatos tesztelésére, annak finanszírozását azonban pártja, akárcsak a többi ellenzéki párt, az államra hárítaná.  „Közös érdekünk, hogy a gazdaság ne álljon le, és ennek megfelelően a teszteléssel lehet leginkább azt elkerülni, hogy bizonyos ágazatok még rosszabb válsághelyzetbe kerüljenek Magyarországon” – magyarázta Kunhalmi.

Hozzátette, közgazdászok szerint a tesztek ingyenessé tétele körülbelül 35-40 millióba kerülne, de ha 5 vagy éppen 50 milliárdba kerülne, még mindig olcsóbb lenne egy elnyúló gzdasági válságnál. „Nem kell matematikai zseninek lenni ahhoz, hogy belássuk, hogy olcsóbb folyamatosan tesztelni a lakosságot, mintsem aztán bedőlő ágazatokat finanszírozni, kipótolni a költségvetésből”.

„Tehát nemcsak egészségügyi okokból, de a gazdaság szempontjából is nagyon fontos lenne, hogy ingyenesek legyenek a tesztek, ezért kezdeményeztük ezt mindannyian, közösen, és ezért támogatja ezt a kezdeményezést is az MSZP” – zárta szavait Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke.

Kapcsolódó párttagok