mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. január 18. 14:43

Követeljük a 80%-os bértámogatást!

Követeljük a 80%-os bértámogatást!
A kormány a kívánatos 425 milliárd forint helyett mindössze 50 milliárd forintot fordított bértámogatásra. Az MSZP továbbra is követeli a 80%-os bértámogatást – mondta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

„Az MSZP követeli a 80%-os bértámogatást az elbocsátás előtt álló dolgozók számára nettó 180 ezer forintig a munkahely megtartása mellett, három-hat hónapig” – ismételte az elnökhelyettes pártja álláspontját.

„Az MSZP a járvány kezdete óta azon az állásponton van, hogy a munkahelyüket elvesztőknek, a kis- és középvállalkozásoknak, és a fizetéscsökkenést elszenvedőknek kell azonnali támogatást és segítséget nyújtani” – hangsúlyozta.

Elmondta: a Gazdasági Kutatóintézet (GKI) elemzése is kimutatta: ha a kormány akarta volna, lett volna rá pénz, hogy minden, a járványhelyzet miatt bajba jutott magyar vállalkozáson segítsen.

„De a kormány nem ezt tette” – mutatott rá. A kormány 1900 milliárd forintot csoportosított át a Gazdaságvédelmi Alapból; ebből 425 milliárd forintot kellett volna bértámogatása fordítani, de mindössze 50 milliárdot költött erre.

Támogatta viszont a Semjén-féle vadászati kiállítást, sportlétesítmények építését és mindenféle más látványberuházást; a Magyarországon működő tőkeerős multinacionális cégeket tavaly összesen 1700 milliárd forinttal támogatta.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából 130 millió forintjába került egy-egy munkahely a magyar adófizetőknek. „Ez körülbelül 27 évi átlagkeresete egy-egy alkalmazottnak” – húzta alá az elnökhelyettes.

„Ha megkérdeznénk egy magyar kis- vagy közepes vállalkozás vezetőjét, tulajdonosát, legyen szó autószerelőről, bútorasztalosról, hentesről vagy zöldségesről, hogy mit szólnának ahhoz, hogyha a magyar állam 27 évre előre kifizetné az alkalmazottaik munkabérét, akkor örömtáncot lejtenének a boldogságtól. Ezt az örömtáncot jelen pillanatban a Magyarországon működő tőkeerős multinacionális cégek vezetői és tulajdonosai lejthetik” – mondta.

Hangsúlyozta: az MSZP követeli, hogy segítsenek azokon, akiknek még megmaradt a munkahelyük, és ne álljon elő olyan helyzet, hogy valakinek döntenie kelljen a saját egészsége vagy a család anyagi helyzete között. Megismételte: 100%-os táppénzt kapjon, aki igazoltan pozitív teszteredménnyel otthon kell, hogy maradjon karanténban.

„A Magyar Szocialista Párt a járványhelyzet kezdete óta azon az állásponton van, hogy több pénzt kell juttatni az embereknek, mert az jó a családoknak, jó a vállalkozásoknak” – húzta alá.

Mint mondta, hiába „zengenek dicshimnuszokat és örömódákat” a fideszes politikusok a sikeres válságkezelésről, semmiképp sem mondható sikeresnek, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében még mindig több százezer munkanélküli szerepel, és közel felük semmilyen ellátást vagy támogatást nem kap a magyar kormánytól.

„Ez nem siker. Ez egyértelműen kudarc, és ennek egyértelműen felelőse az Orbán-kormány” – szögezte le, hozzátéve: sokkal könnyebb sikerpropagandát nyomni, óriásplakátokon, százmilliárd forinttal kistafírungozott közmédiában, mint kormányozni, pedig a kormánynak minden eszköze megvan ahhoz, hogy segítsen az embereken.

Kapcsolódó párttagok