mszp.hu | Belföld
2021. január 08. 11:26

Következetességre van szükség az oktatásügyre vonatkozó szabályozásban!

Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában úgy fogalmazott, hogy a kiszámíthatóság legalább olyan fontos, mint a hatékonyság, ezért nem akarják rángatni a szabályokat. Az egész ország örülne annak, ha ezt valóban komolyan is venné - a reggeli bejelentést követően különösen a pedagógusok, a szülők és a diákok.

Maruzsa Zoltán még december közepén azt jelentette be, hogy a középiskolákban január 11-étől ismét helyszíni oktatás lesz. Az iskolák elkezdték a felkészülést a nyitásra, többek között megkezdték a tanulók étkeztetésének és kollégiumi elszállásolásának szervezését. Ezt követően január 7-én az államtitkár már arról számolt be, hogy az operatív törzs a digitális tanrend fenntartását javasolja, amit végül egy nappal később a miniszterelnök be is jelentett.

A járvány idején a legfontosabb feladat a vírus terjedésének lassítása az emberek életének védelme érdekében. Ehhez pedig következetességre és átgondolt szabályozásra van szükség. Korábban ezért jeleztem, hogy a jelenlegi korlátozó-megelőző intézkedések fenntartását szükségesnek tartom, így az oktatás területén bevezetett óvintézkedéseken sem változtatnék egyelőre.

Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy négy hónap múlva 60-70 ezer diák élete első megmérettetése, az érettségi előtt áll majd! Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy számukra külön minden szervezeti, anyagi és tárgyi eszközzel biztosítsák az alapos felkészülést - legalább az érettségi tárgyakból. Ezért szükséges, hogy az oktatási kormányzat kiemelten foglalkozzon az idén érettségizőkkel és biztosítsa számukra - igényeik szerint - a jelenlegi körülmények között - a megfelelő óvintézkedések mellett - a lehető legszélesebb körű és legalaposabb felkészülés lehetőségeit.

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP társelnöke