Közbeszerzési vizsgálóbizottságot!

Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követeli a közbeszerzések odaítélésének, és a megítélt közpénzek felhasználása szabályszerűségének kivizsgálása érdekében!

A Fidesz az elmúlt három évben több alkalommal módosította a közbeszerzésekre vonatkozó törvényi szabályozást. Az MSZP szerint meg kell vizsgálni, hogy az új szabályok hogyan működnek a gyakorlatban, érvényesülnek-e a garanciák, biztonságban érezhetik-e magukat a közbeszerzések nyerteseinek alávállalkozói, beszállítói?

Vajon érvényesül-e a pályázók esélyegyenlősége? Vannak-e kirívóan sok pályázatot elnyerő cégek? Hogyan történik a nyertesek kiválasztása? Biztosított-e a közpénzek szabályszerű és átlátható felhasználása?

A vizsgálóbizottságnak fel kell tárnia ezeket a kérdéseket azért, hogy az emberek számára is kiderüljön, mire mennek el a közpénzek, és azok végső soron kinek a javát szolgálják?

A nagyértékű közbeszerzéseket rendszerint elnyerő vállalkozások közpénzekkel történő gazdálkodásának áttekintése már csak a megítélt összegek nagysága miatt is indokolt.
Ennek a törvényes és a szükséges nyilvánosságot biztosító formája az, hogy a Parlament ellenőrző szerepét ellátva vizsgálóbizottságot alakít.

Az MSZP ezért követeli a parlamenti vizsgálóbizottság haladéktalan, a lehető, legteljesebb nyilvánosság melletti felállítását!

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes