mszp.hu | Belföld
2023. január 10. 10:25

Harangozó Tamás: Közel 2 évet kell várni Tolna megyében egy csípőprotézis műtétre

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, szekszárdi politikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a választások óta eltelt időszak alatt nemhogy rövidültek volna a várólisták, ahogy azt a kormány ígérte, de további fél évvel többet kell várni, akár két évet is például egy csípőprotézis műtétre.

A politikus posztjában felidézi: 2021 őszén átlagosan 494 napot kellett várni egy csípőprotézis műtétre a Tolna megyei Balassa János Kórházban. Azóta a helyzet tovább romlott. Jelenleg a NEAK hivatalos adatai szerint átlagosan 679 napot kell várni egy csipőprotézis műtétre. Ez majdnem két év várakozást jelent, fél évvel többet, mint a másfél évvel ezelőtti helyzet volt.

„Két év telhet el egy idős embernek fájdalommal élve, nehéz mozgással, sőt, aki még aktív munkavállaló, annak ez a két év várakozás akár a munkahelyébe is kerülhet, ha közben nem tudja ellátni a feladatait” - hívta fel a figyelmet Harangozó Tamás.

Megemlítette, hogy egy tavaly decemberi kutatás szerint, amiről a Pénzcentrum számolt be, ráadásul a mozgásszervi betegségek egyre több embert érintenek Magyarországon, és kimondottan aggasztó, hogy a problémák egyre fiatalabb korban jelentkeznek. A cikk szerint a magyarok 65 százalékának alakul ki tartós váll-, könyök-, boka-, térd- vagy csípőízületi fájdalma élete során, és sokkal gyakoribbá váltak a porckopással kapcsolatos betegségek is.

„A probléma tehát egyre többeket érint, egyre fiatalabb korban, miközben egyre nagyobb a szakemberhiány az egészségügyben. Látható az is, hogy a kormány hiába öl százmilliárdokat a látványsportokba, és hiába írta elő a mindennapos testnevelésórákat, az emberek betegebbek és romlik az életminőségük. De akkor vajon nem kellene többet fektetni a hazai egészségügybe???” – tette fel a kérdést a frakcióvezető-helyettes.

Hozzátette: a Balassa Kórházban 2014 óta nem készült el a beígért szülészeti osztály. 2020-ban, a Covid-járvány miatt állították le a krónikus belgyógyászatot, a kardiológiai rehabilitációt, a mozgásszervi rehabilitációt és a reumatológia aktív fekvőbeteg-ellátását, amit utána szakemberhiány miatt nem tudtak újraindítani.

Harangozó Tamás az áldatlan állapotok miatt legutóbb az egészségügy átalakításáról szóló törvényjavaslat vitáján szólalt fel, sőt írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, de érdemi választ eddig nem kapott. Kifogásolta azt is, hogy az érintett választókerület fideszes országgyűlési képviselője, Horváth István továbbra is a saját jólétét előbbre valónak tartja, mint a választókerületében élőkét, mert őt nem aggasztja a kialakult helyzet, a parlamenti vitában sem volt hozzáfűznivalója a témához, ahogy az elmúlt évben egyszer sem szólalt fel a Parlamentben sem a választókerületét érintő kérdésben, sem országos ügyben.

A Fidesz 2010 óta hagyta szétesni a betegellátást, az eredményt látjuk: eladósodott kórházak, orvos- és nővérhiány, hosszú várólisták, és még a járvány közepén is orvosok és ápolók ezreit üldözték el.

Az MSZP szerint mindenkinek hozzá kell jutnia az egységesen jó színvonalú egészségügyi ellátáshoz függetlenül attól, hogy hol él és milyen a jövedelmi helyzete. Ezért is kezdeményeztük korábban egy hatékony egészségügyi ellátórendszer létrehozását, amelyben az ellátás szakszerű megszervezéséért önálló minisztérium és kompetens kormánytag felel.