Belföld | Dancsó József közlemény Orosháza
2013. október 16. 12:11

Közel 5 millióért ad tanácsokat a fideszes alpolgármester

Interneten keringő híreknek néztünk utána, és találtuk meg a Miniszterelnökség honlapján: Hutás-Csizmadia Ibolya, Orosháza fideszes alpolgármestere „külpolitikai tárgyú szakmai tanácsadást nyújt a külügyi helyettes államtitkár részére”. A megbízási szerződése határozott idejű, értéke: bruttó 4.532.143,- Ft.¹

Hutás-Csizmadia Ibolya 2010 óta tagja az orosházi önkormányzati képviselőtestületnek, azóta alpolgármesterként dolgozott. A szocialista ellenzéki képviselők többször szóvá tették, hogy miért tart el a város három alpolgármestert, hiszen semmi szükség ennyire, és korábban sohasem volt ilyen sok, ezt a Fidesz vezette be. (Hutás-Csizmadia Ibolya mellett még egy alpolgármester és egy társadalmi alpolgármester volt Dancsó József fideszes polgármester mellett, azaz így összesen három.)

A 2013. szeptember 20-án tartott képviselő-testületi ülésen teljesen váratlanul és előkészítetlenül jelentette be a város polgármestere, hogy az alpolgármester lemondott a pozíciójáról. Indoklás nem hangzott el. Ezt követően ‒ hasonlóan váratlanul és előkészítetlenül ‒ ugyanőt megválasztották társadalmi alpolgármesternek. A szocialisták ekkor sokadjára tiltakoztak, hogy minek három alpolgármester?

Elhangzott az ülésen, hogy Hutás-Csizmadia Ibolya tiszteletdíját a minimálisan adható 174.000 Ft/hó összegben állapítják meg. A szocialisták ekkor azt javasolták, hogy ezért a pénzért (amely majdnem annyi, mint amennyiért négy közmunkás dolgozik egy hónapban!) ne heti 4 órát kelljen csak Csizmadia asszonynak a Hivatalban tevékenykednie, hanem többet: arányosítsák tehát a béréhez a munkaterhet. Ezt a Fidesz-frakció nem szavazta meg.

A közvélemény ‒ így az ellenzék is ‒ csak az önkormányzati újság következő számából értesülhetett arról, hogy Hutás-Csizmadia Ibolya „felkérést kapott a Miniszterelnökségtől”, és ő pedig „mindenképpen élni szeretett volna a lehetőséggel”. Mivel a most nyilvánosságra került adatok szerint a szerződése a Miniszterelnökséggel 2013. szeptember 16-tól él, és Orosházán szeptember 19-én mondott le, valószínűsíthető az ok-okozati összefüggés a két esemény között. (Az önkormányzati újság az új társadalmi alpolgármester tiszteletdíját és „munkaterhét” szemérmesen elhallgatta a városlakók elől.)

Adódik a kérdés: Hutás-Csizmadia Ibolya vajon milyen külpolitikai tárgyú szakmai tanácsadást nyújthat a külügyi helyettes államtitkár részére? Milyen „állásfoglalásokat ad a miniszterelnök külpolitikai stratégiájának kialakításával összefüggésben”? Közel 5 millió forintért?

MSZP Orosházi Szervezete elnöksége

¹
http://www.kormany.hu/download/6/e4/01000/Szerzodesek_20130926.pdf#!DocumentBrowse