mszp.hu | Belföld
2020. május 20. 15:51

Közel kéthetes csúszásban van a kormány a járványügyi intézkedésekkel

Közel kéthetes csúszásban van a kormány a járványügyi intézkedésekkel
A számokból látszik, hogy végig közel kéthetes csúszásban volt a kormány a szükséges járványügyi intézkedésekkel.

A nyári szünet közeledtével a gyermekek étkeztetését sürgősen és a korábbinál sokkal alaposabban kell megszervezni – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, oktatási szakpolitikusa kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Kunhalmi Ágnes elmondta, szerinte nem a kormány, de még csak nem is az ellenzék, hanem valójában az emberek józan belátása és fegyelmezettsége laposította el a járványgörbét Magyarországon. „Már március 4-től elkezdtek az emberek maszkot varrni.

Felvettek egy nagyon fegyelmezett attitűdöt, egy picit vártak a politikusokra, de végül maguk oldották meg a helyzetet. Március 13-án pedig kikényszerítette a nép, hogy bezárják az iskolákat: itt mindjárt 1,5 millió ember otthon maradt. Ez is nagyon sokat számított” – tette hozzá. Megjegyezte, az eset rávilágított arra is, hogy társadalmi nyomás hatására még Orbán Viktor is képes meghátrálni és engedni a közakartnak.

Az, hogy az egészségügyben és az idősotthonokban mégis sok áldozatot követelt a vírus, a szocialista képviselő szerint viszont dokumentáltan a kormány felelőssége. „A Népegészségügyi Központ adatai szerint április 29-én a legtöbb fertőzött az állami kórházakban volt, ezek gócpontokká váltak és onnan spriccelt szét a járvány, mert tesztelés nélkül küldték el az embereket, hiába kérte Karácsony Gergely, hogy teszteljék őket. Korábban még azt is tagadta a kormány, hogy tesztelésre vagy maszkviselésre szükség lenne. Mindig nagyjából 10 nappal később hozzák meg a döntéseket” – emlékeztetett Kunhalmi Ágnes. Hangsúlyozta, a főpolgármester már március 14-én kérelmezte a kijárási korlátozást, de ezzel is két hetet késett a kormány.

Kérdésre, a kulturális szféra közalkalmazotti jogviszonyának törléséről elmondta, a közalkalmazotti státusz minimális juttatási rendszere megszűnt, az emberek így már nincsenek védve. „A kormány versenyképességre hivatkozik, de egy levéltáros vagy egy nyilvános könyvtárban vagy bármilyen kulturális közszolgáltatásban dolgozó ember hogyan tudna versenyképes lenni? Vannak területek, amelyeket nem lehet piaci eszközökkel mérni és itt eleve nagyon magas tudású emberek kapnak nagyon kevés pénzt”.

Kiemelte, szerinte az intézkedés nem is spórolásra, hanem leginkább tisztogatásra ad majd lehetőséget a kormánynak. „Mi akadályozta meg a kormányt, hogy közalkalmazotti bért emeljen? Semmi. Itt arról van szó, hogy ezek az emberek könnyebben kirúghatók lesznek; ez tisztogatásra ad módot”.

Az oktatásról kérdezve az MSZP szakpolitikusa rámutatott, hiba lenne a tanév utolsó két hetére újra nyitni az iskolákat, most már a nyárra való felkészülés a legfontosabb. „A nyári ügyeleti rendszert jobban kell megszervezni, most tudnak nagyon sokan visszamenni dolgozni, ezért egy erősebb, rugalmasabb ügyeleti rend kell, és egy nagyon precízen és jól megszervezett gyermekétkeztetés”.

Kapcsolódó párttagok