mszp.hu | Belföld
2023. november 09. 10:43

Közel kétmillió ember él szegénységben Magyarországon

Közel kétmillió ember él szegénységben Magyarországon
A KSH legfrissebb adatairól, a kiskereskedelmi forgalom visszaeséséről, a társadalom nehéz helyzetéről és a gyermekszegénységről is beszélt Korózs Lajos, az MSZP alelnöke az ATV szerda esti Egyenes beszéd című műsorában.
A KSH adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom 7,3 százalékos visszaesést mutat az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszerüzletekben drasztikusan csökkent a forgalom, emellett a benzinkutakon is jelentősen visszafogták a költéseiket a magyarok.
 
Korózs Lajos emlékeztetett, hogy a KSH a héten minden nap publikált valamilyen elemzést, amely drámai adatokat tartalmaz. Az adatokból kiolvasható, hogy teljesen elfogyott az emberek pénze. „Enni kell – ez az alapállás” – fogalmazott az MSZP alelnöke, ezért elsősorban nem az élelmiszerek tekintetében, hanem szinte minden más fogyasztási cikk esetében próbálnak spórolni a magyarok, mint például a bútor, a ruha, a könyv, vagy a lábbeli, illetve még az üzemanyag esetében is visszaesés tapasztalható. 
Az üzemanyagok esetében ráadásul januártól komoly jövedékiadó-emelés lesz, amely komoly árfelhajtó hatással fog bírni. 
 

 
A napokban láttak napvilágot a szegénységre és társadalmi kirekesztettségre vonatkozó adatok is, ez a mérőszám is jelentős növekedést mutat, így összességében elmondható, hogy hazánkban közel 2 millió ember van, akik szegénységben élnek. Különösen a gyermekes családoknál és a 65 éven felülieknél romlott a helyzet. Magyarországon minden ötödik ember szegénységben, vagy valamiféle társadalmi kirekesztettségben él. Észak-Magyarországon pedig különösen rossz a helyzet, hiszen ebben a térségben minden 3. ember szegénységben él. 
 
A gyermekszegénységre vonatkozóan is drámai adatokat mért a KSH, ezzel kapcsolatosan érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy az ország erőforrásait hova lenne érdemes csoportosítani – érvelt Korózs Lajos. 
 
A műsorban szó volt arról is, hogy drámaian visszaesett gyermekszületések száma, a házasságkötéseknek a száma és az építési engedély kéréseknek a száma – mindez a társadalom komoly bizalomvesztését is előrevetíti. 

Kapcsolódó párttagok