2011. szeptember 27. 19:04

Közelebb Európához

"Közelebb kell hozni Európához az Unió keleti szomszédságában fekvő országokat is" - hangsúlyozta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a parlament kedd délutáni plenáris vitájához benyújtott írásos hozzászólásában. "A kapcsolatok elmélyítése fontos számunkra is, ha demokratikus értékeket valló országok vannak az EU szomszédságában, az növeli a térség stabilitását és a gazdasági fejlődést".

"Bár az utóbbi hónapok eseményei jogosan fordították a figyelmünket Észak-Afrikára, nem feledkezhetünk meg arról, hogy az Európai Unió keleti szomszédságában fekvő országok lakóit éppúgy demokratikus törekvések mozgatják, mint az Arab Tavaszt kirobbantó tömegeket. Ebben a helyzetben nagy a felelősségünk: tudunk-e olyan alternatívát kínálni, amely hosszú időre lehorgonyoztatja ezeket az államokat az Európai Unió és az általa képviselt értékek mellett? Csak helyeselni tudom a lengyel EU-elnökség arra irányuló erőfeszítéseit, hogy lendületet adjon az Európai Unió keleti szomszédságpolitikájának, s a lehető leghamarabb tető alá hozza a megállapodásokat, illetve elkezdje a tárgyalásokat a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzéséről, a szabadkereskedelmi megállapodásoktól a vízumkönnyítésig, amennyiben a partnerországok erre készen állnak" - olvasható Göncz Kinga hozzászólásában.

A képviselő kifejtette: az Európai Uniónak a jövőben nagyobb szerepet kell vállalnia a keleti szomszédok egymás közötti kapcsolatait mérgező, befagyott konfliktusok kezelésében. "Örülök, hogy a hét második felében sorra kerülő Keleti Partnerség csúcstalálkozón a tervek szerint - három nagy ország kivételével - minden uniós tagállam a legmagasabb szinten képviselteti magát. Ez éppúgy utal az esemény fontosságára, mint a rendező ország kormányának a tekintélyére" - vélekedett Göncz Kinga.