Közelednek az álláspontok, már csak az utolsó simítások vannak hátra a köztársaságpárti programon!

Közelednek az álláspontok, már csak az utolsó simítások vannak hátra a köztársaságpárti programon!
Jó irányban, társadalmi egyeztetéssel készül a köztársaságpárti összefogás ajánlata a magyar választóknak, akár januárban is megismerhetjük már a program részleteit.

Az egészségügy és az oktatás területén is már világosan kimondták az emberek, hogy az új, köztársaságpárti kormánytól milyen változásokat akarnak – erről beszélt Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP és Lukács László, a Jobbik képviselője kedd reggel az ATV Start című műsorában.

„Minden elismerés illeti az egészségügyi dolgozókat, hogy nap, mint nap helytállnak még ilyen körülmények között is” – mondta az MSZP-s képviselőnő utalva a még most is lesújtó egészségügyi körülményekre, melyeket közelmúltbeli műtétje okán testközelből is alkalma nyílt megfigyelni.

„Az emberek most valóban látják, hogy milyen helyzetben van az egészségügy” – mutatott rá Lukács László a most véget érő év egyik fő tanulságára, melynek szerinte döntően a rossz kormányzás az eredője.

„Nem tud az EMMI-ben működni az egészségügyi struktúra. Az MSZP részéről már évek óta követeljük, hogy állítsanak fel önálló egészségügyi minisztériumot kompetens miniszterrel, hiszen Kásler lényegében már csak tárca nélküli miniszter” – emlékeztetett Bangóné az MSZP társadalompolitikai alapelveire és a kormány megbukni látszó csúcsminisztériumi koncepciójára.

„Nincs magyarázat arra, hogy az elmúlt 6-8 évben miért nem kezdték már el az egészségügy reformját főleg a szakdolgozói béreknél, hiszen ahol a legnagyobb gond van, az a legnagyobb réteg, több mint 100.000 fő béremelése” – mondta Lukács, hiszen itt is több százezer magyar család megélhetéséről van szó. Hozzátette, egy robosztus állami társadalombiztosítási rendszer kellene, hogy legyen a jövő egészségügyének alapja is.

Az ellenzéki együttműködésről kérdezve a szocialista politikus hangsúlyozta, „2018 óta megvan és fejlődik a közös program az oktatás és az egészségügy területén is, a szakma bevonásával. (…) A következő kormány egyik legfontosabb feladata, hogy folyamatosan egyeztessen a szakmával”.

A képviselők arról is szóltak, hogy egyértelműen le kell végre váltani azt az önkényes kormányzást, amit a jelenlegi kormány képvisel. Elmondták, eleget kell tenni az emberek azon jogos igényének, hogy valódi társadalmi párbeszéd legyen, és annak mentén alakuljanak ki hatékonyan azok az új tervek, döntések, amelyek a leszakadás helyett végre az emberek életének jobbá tételét teszik lehetővé.

Kérdésre, hogy mikorra jelentik majd be a köztársaságpártiak a közös programot, a Jobbik képviselője elmondta, pártja hogyan látja most a várható menetrendet.  „Most januárban még le kell tárgyalni, amit le kell. (…) Én úgy gondolom, amikor elindul az egy az egy elleni küzdelem, addigra kész program lesz, és az emberek látni fogják, hogy miért érdemes az ellenzékre szavazni”.

„Jó úton haladunk és tényleg már hónapok óta zajlik a közös program a kidolgozása. Mire az előválasztás elkezdődik, addigra már végleges formában lesz” – prognosztizálta Bangóné Borbély Ildikó.