mszp.hu | Belföld
2016. február 04. 20:49

Közéleti Kávézó

Közéleti Kávézó
Az MSZP Hajdú-Bihar megyei 3.sz választókerületi szervezete "Közéleti Kávézó(k)" programsorozatának következő vendége február 4-én délután Lendvai Ildikó, az MSZP volt országgyűlési képviselője volt. A telt házas, nyitott rendezvényen a megye számos településéről voltak résztvevők, baloldali pártok tagjai, szimpatizánsok.

A kötetlen, tabumentes fórumon talán minden olyan kérdés szóba került amelyek a mai magyar baloldal számára meghatározóak.Lendvai Ildikó részletesen beszélt arról, hogyan látja a baloldal mai helyzetét, külön is kitért arra, hogy a 2018-ban csak akkor van esély Orbán leváltására, ha a mai -még-bizonytalan állampolgárok közül a mai kormánnyal elégedetleneket meg tudja a baloldal szólítani. Ehhez programra, hiteles személyiségekre, egy új típusú választási együttműködésre, szövetségre van szükség. Olyan erőt kell felmutatni, amelyről a magyar választók elhiszik, hogy képes lesz a Fidesz leváltásra, s utána képes lesz az országot kormányozni. Szó volt az előválasztásokról, amely alkalmas lehet a baloldal szimpatizánsainak a mozgósítására, és új arcokat, vonzó személyiségeket hozhat a felszínre. Természetesen a részletek kimunkálása fontos, ez a közeljövő egyik feladata.

Lendvai Ildikó  bírálta a Fidesz  és a kormányzat központosító intézkedéseit.   A túlcentralizált magyar államot a mesebeli kisgömböchöz hasonlította, amely mint azt a szerdai, miskolci pedagógustüntetés is bizonyította, túlhizlalta magát és kipukkadt.

Véleménye szerint a magyar baloldalnak   alternatív intézményrendszert,  kell létrehozni, ami hálózatként képes működni, akár az összes baloldali párt együtt, de még ennél is  lényegesebb, hogy a létező civil mozgalmakkal együttműködve! Ez szerinte 2016 talán legfontosabb feladata. Ha nem akarjuk, hogy megismétlődjön a 2014-es választások előtti "színjáték", akkor már most azon kell munkálkodni, hogy az újtipusú együttműködés alapjai még ebben az évben megteremtődjenek. Ebben közös valamennyi baloldali párt felelőssége.

A közel két órás beszélgetésen a résztvevők mindegyike egyetértett azzal, hogy csak napi aprómunkával, az emberek  gondjainak a felkarolásával lehet a baloldal eredményes. Megfogalmazták, hogy azt várják ,  a baloldali pártok  emelkedjenek felül az esetleges vitáikon, s az együttműködés lehetséges formáinak a végiggondolásával dolgozzanak együtt a Fidesz leváltásáért.


Kapcsolódó galéria: Közéleti Kávézó

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »

A forgó paradicsom

2022-03-16 11:38

Kapcsolódó párttagok