Belföld | fórum
2012. november 27. 09:32

Közéleti Klub Esztergom-Kertvárosban

Újabb állomásához érkezett az egyre sikeresebb Közéleti Klub rendezvénysorozat. Ezúttal, Esztergom-Kertvárosban, a Féja Géza Közösségi Házban került megrendezésre.

A fórumot Winkfein Csaba szocialista választókerületi elnök, megyei képviselő, országos elnökségi tag nyitotta meg. Rövid felvezetés után, Korózs Lajos, korábbi szociális államtitkár, nyugdíjszakértő, az MSZP országos elnökségének tagja előadását hallgathatták meg az esemény résztvevői.

Korózs Lajos a nyugdíjhelyzet, a nyugdíj és a nyugdíjpolitika témaköréből építette fel előadását. Bírálta a kormány átgondolatlan nyugdíjpolitikáját, felhívta a figyelmet a rendszer szakmaiatlanságára is. A jelenlegi nyugdíjrendszer rossz, a jelenlegi szabályozás több kárt okozott a fenntarthatóságában, mint a válság.


Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy sajnos ezekre az indokolatlan döntésekre számítani lehetett.

Emlékeztetett rá, hogy a Fidesz 2010-es kampányában még a Svéd-típusú nyugdíjrendszer bevezetéséről beszélt, azonban az eltelt két évben bebizonyosodott, hogy a sok ellenzéki-szakmai kérdés miatt a kormányoldal frusztrálttá vált és hamar abbamaradt a Svéd-rendszer bevezetésének ötlete. Annak ellenére, hogy nem vezettek be semmilyen új rendszert, a Századvég elkészítette kutatási anyagát a be nem vezetett nyugdíjrendszerről.

Korózs Lajos kérdezte, hogy Orbán Viktor miért egy amerikai lapban nyilatkozott arról, hogy nem lesz korengedményes nyugdíj és az állam csak járulékbevételekből fizet nyugdíjat. A szakpolitikus véleménye szerint hibás döntés ezt a fajta kommunikációt választani, tekintettel arra a majd’ egymillió magyar állampolgárra, akiket az átalakult nyugdíjrendszer bevezetése kiemelt a nyugdíjazottak közül.

Hangsúlyozta, hogy a nyugdíjügy minden magyar munkavállalóra tartozik. Felhívta arra is a figyelmet, hogy az Alaptörvény szerint nyugdíjat csak az öregségi nyugdíjas kaphat. Csak hazugság volt, hogy mindenki megkapja a nyugdíját és meglehetősen nagy szélsőségeket alakított ki ezen a területen is az arrogáns politikájuk. Van olyan nyugdíj ebben az országban, amely 80 százalékkal(!) csökkent.

Azok, akik kikerültek a nyugdíjrendszerből, ellátottá váltak és az ellátottság nem egyenlő a nyugdíjjal. Akik ellátást kapnak, és nem nyugdíjat, azok ellátását az állam bármikor elveheti, a kifizetéseket felfüggesztheti és csökkentheti azokat. Ezzel még többen lehetetlenülnek el, főleg olyanok, akiknek már eddig is keserves volt a megélhetésük. Ezeknek az embereknek a száma több tízezerre tehető! A társadalombiztosítás is kimaradt az Alaptörvényből.
 
A politikus információi szerint a Fidesz a Nyugdíjfolyósító intézményét is elkezdte szisztematikusan felszámolni. Ameddig ők kormányoznak, nem beszélhetünk nyugdíjbiztonságról – tette hozzá a nyugdíjszakértő. A Fidesz és az MSZP között gondolati ellentét feszül, hiszen a kormánypártban többszöri egyeztetések után sem értik, hogy mi a baj a jelenlegi szabályozással.

Képzavar van a korengedmény és a korkedvezmény között, ahogy a járadék és a járulék fogalmaknál is. Egy biztos jelenleg, az emelkedő nyugdíjkorhatár.

Rugalmas, kiszámítható és finanszírozható nyugdíjrendszerre van szükség, a rendszer komplett átszervezésére. Vissza kell hozni a magán-nyugdíjpénztári rendszert, azonban most már az öngondoskodás irányába kell vinni azt, a Fidesz által államosított pénztárakat visszaállítani már nem lehet, ahogy a 3000 milliárd forintot sem lehet visszaadni már az embereknek, mert azt felélte dologi kiadásokra az állam.

Az új nyugdíjrendszert hozzáértő embereknek kell kialakítaniuk. Biztosítani kell egy olyan rendszer felépítését, amely kellően rugalmas nyugdíjba vonulási lehetőséget biztosít a munkavállalóknak és egyfajta bonus-malus rendszert valósít meg. Díjazza azokat, akik tovább dolgoznak, azaz magasabb nyugdíjat biztosít számukra, de megengedi azt is, hogy korábban nyugdíjba lehessen vonulni. Ebben az esetben viszont kisebb lehet a nyugdíj mértéke.

Végezetül kijelentette, hogy mindenkit, aki nem öregségi nyugdíjat kap, hanem járadékot, azokat az embereket vissza kell vezetni a nyugdíj intézményébe.

Szociális témában Korózs Lajos elmondta, hogy olyan mértékű jövedelem-átcsoportosítás, amilyen jelenleg zajlik az országban, arra a II. világháború óta nem volt példa. Az egykulcsos adó legnagyobb vesztese a magyar középosztály. Ők azok, akik hónapról-hónapra lejjebb süllyednek. Az itteni bérek egy év alatt 5,8 százalékkal érnek kevesebbet.

A fórum zárásaként Winkfein Csaba elmondta, hogy a változásért mindenkinek tennie kell. Mindenkinek, aki nem akarja, hogy Orbán Viktor és a Fidesz kormányozzon tovább. Kérte a jelenlévőket, hogy menjenek el regisztrálni. Úgy fogalmazott, „azért kell elmennünk egyszer regisztrálni, hogy soha többé ne kelljen!”. Aki nem regisztrál 2013. szeptember 1-jétől, az majd nem is szavazhat a következő választásokon, se az országgyűlési-, se az Európa parlamenti-, se az önkormányzati választásokon.

A következő Közéleti Klub vendége dr. Katona Tamás korábbi pénzügyi államtitkár lesz.  A rendezvényt Dorogon a Bányász Művelődési Házban 2012. december 5-én (szerdán) 17 órától tartjuk.