mszp.hu | Szécsény
2015. július 15. 10:56

Közfelháborodás Szécsényben az „internetpuccs” miatt

Értetlenül fogadják a szécsényi lakosok, hogy a városban öt esztendeje nem adták át műszakilag a kétszáz millió forintos európai uniós támogatásból kiépített televíziós és internethálózatot, amelyet a település gyors és olcsó informatikai ellátása érdekében alakítottak ki. Az önkormányzat tulajdonában lévő optikai és légkábelek szolgáltatása engedélyek hiányában azonban mindeddig nem juthat el Szécsény valamennyi lakójához, mert a nyilvánosság számára nem ismert probléma miatt az üzemeltető Vidékháló Kft. – hivatkozva a műszaki gondokra – sokak igényét elutasítja.

Nem törődve viszont a hivatalos engedélyek hiányával, már évek óta biztosítják a polgármesteri hivatal és intézményei (iskolák, óvodák, egészségügyi központ, kormányablak, stb.), valamint a rendőrség, a K & H Bank és néhány magánszemély részére a szolgáltatást. A gerinchálózatra csatlakozott egy mikrohullámú internetet működtető cég (Palóc-Net) is, amely a környékbeli települések, Nagylóc, Rimóc, Varsány mintegy másfélszáz lakosának nyújt vezeték nélküli kapcsolatot.

A megoldás helyett viszont felháborító eset következett be 2015. július 6-án, hétfőn kora délelőtt, amikor állítólag a polgármester – ismeretlen okok miatt – kikapcsolta az internet szolgáltatást, ezzel megbénítva a rendőrség, az önkormányzati hivatalok, rendelőintézet, bank, stb. elektronikus kommunikációját. A Vidékháló Kft. ügyfélszolgálata műszaki hibára hivatkozott, ugyanezt állította kezdetben az őt megkeresőknek Stayer László polgármester is, aki a későbbiekben feltárta, hogy ő intézkedett a hálózat kikapcsolásáról.

Az internetet 18.40 perckor a rendőrség vezetőinek határozott utasítására visszakapcsolták, ugyanis a testület a közfeladatait egész nap nem tudta ellátni. Mindezzel megoldódott valamennyi intézmény és magánszemély problémája is. Mindezt az ATV július 12-ei kora esti híradójából tudhatta meg a szélesebb közvélemény és a szécsényi lakosság is.

Információink szerint a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az alábbi választ adta a sajtó megkeresésére:
"Az ügyben a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya közérdekű üzem működésének megzavarása bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.”

Tarthatatlan a Szécsényben és kistérségében kialakult internetes helyzet, amely a polgármester pillanatnyi döntésétől függ, ezzel lehetetlenné teszi a rendőrség közfeladatainak ellátását, többek között a biztonságos távmunkát (pl.: angliai munkahely Szécsényből történő ellátását), a diákok, főiskolások szakdolgozatainak elkészítését, míg a vállalkozók (pl.: villamosmérnöki vállalkozás) nagy adatmennyiséget tartalmazó terveinek határidőre történő megküldését. Az  MSZP-s képviselők- érzékelve a tűrhetetlen helyzetet- a  képviselőtestület ülésén már több alkalommal kérdést intéztek a polgármesterhez, hogy miért hiányzik a hivatalos pecsét az informatikai hálózat működéséhez, mi akadálya van a használatba vételnek, ám mindeddig nem kaptak rá választ.

Szécsényben mindazok, akik nem kaphatták meg eddig a szolgáltatást, ugyancsak felháborítónak tartják, hogy az uniós támogatásból miért maradnak ki az önkormányzati felelőtlenség, engedélyeztetés elmaradása miatt?

A pályázatokat ellenőrző testületek miért nem vették még észre, hogy öt éve csak részlegesen, de engedély nélkül működik a hálózat ?!

Felvetődik a kérdés, hogy a polgármester és az önkormányzati többség miért nem engedi az uniós internet általános bevezetését? Kit, kiket terhel mindezért felelősség?

Ez a magatartás mára azért is különösen  meglepő , mert  a kormány kitűzte a célt, hogy állampolgári jog legyen az olcsó és gyors internet biztosítása (Deutsch Tamás miniszterelnöki  biztos közlése), eközben Szécsényben a már meglévőt sem működtetik mindenki számára elérhető módon.

Érdeklődéssel várjuk a rendőrségi nyomozás eredményét, álláspontunkat ennek ismeretében alakítjuk ki.