Közfoglalkoztatás Fidesz módra

A közmunka témakörében tartott pénteken sajtótájékoztatót Halmi József, az MSZP megyei alelnöke, Győrtelek polgármestere, a demokratikus ellenzék képviselőjelöltje.

Hangsúlyozta: tavaly 400.000 közmunkást foglalkoztatott a kormány, ám ha ezt a kört kivesszük a foglalkoztattak köréből, akkor a munkanélküliség nem csökkent, hanem növekedett.

Az MSZP kormányzása alatt, 2010 előtt a közfoglalkoztatottak bére megegyezett a mindenkori minimálbérrel, ezzel szemben ma, a Fidesz-kormány idején 50.500 forint bruttó bér kereshető közmunkásként.

2011.novemberig a Fidesz négy órás közmunkát vezetett be - emlékeztetett a képviselő. Ezt követően a Start programba - ami 2011 őszétől 2013 decemberéig tartott - sok mindent átemeltek a korábbi, az Út a munkához programból, csak a bérek nem egyeztek meg a korábbival.

Amikor a Fidesz-kormány azt állítja, rezsit csökkent, elfelejti hozzátenni, hogy a közmunkástól havi 11.000 forintot, míg a segélyezettektől havonta 6000 forintot vett el – hangsúlyozta Halmi József.

Most újabb nagy csapást mér a közmunkásokra a kormány, hiszen április 30-ig elköltötték a 2014–es költségvetés erre a célra szánt összegének nagy részét. Hiába terveztük meg önkormányzati szinten 2014–re az éves közmunkaprogramot, értesítettek bennünket, hogy tervezzük át öt hónapra, és mindezt csak májustól tehetjük - tette hozzá a képviselőjelölt.

A kormányváltó összefogás azt ígéri a közfoglalkoztatottaknak, hogy nem tesz különbséget, megfelelő munkát és megfelelő bért nyújt számukra. A közfoglalkoztatást nem fő, hanem csak átmeneti eszköznek tekinti majd, csak egy lépcsőnek a munka világa felé. Ehhez munkahelyeket fog teremteni piaci alapon és megfelelő bérekkel – hangsúlyozta Halmi József hozzátéve, jelszavunk: Munkát, kenyeret!