Belföld | közmunkamutyi közlemény képzés
2013. december 08. 12:52

Közfoglalkoztatás helyett közmegalázás

A kormány téli közfoglalkoztatási programjában részt vevő közmunkásoknak előbb megszégyenítő teszteket kell kitölteniük, majd óvodai szintű képzésben részesülnek, végül sok esetben nevetséges feladatokkal bízzák meg őket – derült ki az elmúlt napokban.

Az Orbán-kormány téli közfoglalkoztatást ígért, de közmunkamutyit csinált. Márciusig 24 milliárd forintot költ el 100 ezer munkanélküli képzésére, de az oktatásukra szerveződött Fidesz-közeli cégek nem csak arra képtelenek, hogy piacképes tudásban részesítsék a rájuk bízott közmunkásokat, de arra, is hogy felnőtt emberként kezeljék őket.

A képzésre kötelezett közmunkások között a kormány kudarcos foglalkoztatáspolitikájának következményeként érettségivel, sőt felsőfokú végzettséggel rendelkező munkakeresők is akadnak. Honnan veszi magának a bátorságot a kormány, hogy felnőtt magyar állampolgárokról azt feltételezze, a nevüket sem tudják helyesen leírni?

Az Orbán Viktor vezette kormány korábban nem „Schmitt Pál Akadémia” létrehozását ígérte, hanem azt, hogy tisztességes képzésben részesíti azokat, akik ma nem jutnak tisztességes megélhetést biztosító munkalehetőséghez!

A kormány továbbra is hallgat arról, hogy az állami Türr István Képző és Kutató Intézet által kidolgozott oktatási modulok alapján miért óvodásoknak való feladatokkal képeznek felnőtt embereket. Az MSZP továbbra is azt követeli, hogy Balog Zoltán által vezetett tárca azonnal vizsgálja ki a téli közfoglalkoztatás keretében zajló közmegalázást!

Kormos Kata,
szóvivő