dh-online
2012. június 08. 12:35

Közgyűlés: negyvenkét kérdés másfél óra alatt

Az ellenzéki pártok egyike sem támogatta a bölcsődei gondozási díj bevezetését, ami a többségi frakció vezetője szerint havi 45 forint pluszkiadást jelent a szülőknek. A közgyűlés negyvenkét tételben - köztük fajsúlyos kérdésekben - döntött viszonylag gyorsan. Kilenckor kezdődött a nyílt ülés és fél 11-kor vége volt.

A közgyűlés csütörtökön tárgyalta a bölcsődék júliustól érvényes térítési díjait. Az intézményvezető kiszámolta: gyermekenként napi 2 ezer 606 forintot (vagyis havonta  54 ezret) kellene fizetnie a szülőknek, ha ki kellene váltaniuk a fenntartó - vagyis  az önkormányzat - költségeit. Ezzel szemben az elfogadott határozati javaslat havi 1955 forint  gondozási díjjal számol. Mégsem ennyivel, hanem csak havi 45 forinttal emelkednek a szülők terhei, mert az étkezési díjat napi 396 forintról 305-re csökkentette a közgyűlés. Miközben a város gyermekenként havi 46 ezer forinttal járul hozzá a bölcsődék működéséhez,  mondta Lőrinczi Konrád frakcióvezető.

Garantált haszon reményében vásárolták meg az erőműveket

A közgyűlés negyvenkét tételben - köztük fajsúlyos kérdésekben - döntött viszonylag gyorsan. Kilenckor kezdődött a nyílt ülés és fél 11-kor vége volt.

Az elején Selyem József visszakanyarodott  az egy hónappal ezelőtt feszegetett táborállási partfal-problémákra, mert a táborállási ingatlantulajdonosok nagyon távolinak tartják a kivitelezés befejezésének jövő októberi határidejét.

Pintér Tamás segítséget kért: az erdei tornapályánál történt tragikus balesetben elhunyt gyalogos özvegye rokkantnyugdíjas,  egyedül kell gondoskodnia unokájáról, akit eddig a férjével közösen neveltek. Az önkormányzat meghitelezte a temetés költségeit. Ne kelljen visszafizetniük a pénzt, kérte a jobbikos képviselő, majd javasolta, építsenek ki lámpás jelzőrendszert a Dózsa György útnak azon a veszélyes útszakaszán.  Cserna Gábor polgármester a  család gondjával kapcsolatban személyes megbeszélést kért a képviselőtől, az útszakaszról pedig már egyeztettek a kapitányság vezetőjével és megoldási javaslatokat vár a városüzemeltetéstől.

A bölcsődei térítési díjakra vonatkozó rendelet elfogadása után gyors döntések következtek. Az Alba Volánnal kötött szerződés módosításához kapcsolódóan Szabó Zsolt megjegyezte, érdemes lenne megfontolni a viteldíj alapú rendszer bevezetését. Majd Kismoni László az augusztus huszadikai rendezvényre szánt négymilliót háromra javasolta csökkenteni, de leszavazták.

A gázmotoros erőműveket üzemeltető Energo-Hőterm Kft. tavalyi beszámolója viharfelhőket kavart. A cégben garantált haszon reményében vásárolt tulajdont az önkormányzat három évvel ezelőtt... - kezdte Kismoni, majd Szepesi Attila alpolgármester folytatta  -... nem a cég hibája miatt, hanem az országos  szabályozók okán most nincs más választás, mint "térdre és  imára", ha nem változik semmi. Szepesi Attila  kérte a város két országgyűlési képviselőjét:  a fehérvári lobbihoz hasonlóan érjék el ők is a csődvédelmet  a kormánynál, különben  a   két gázmotoros erőműve a mélybe rántja magával  a várost is.

Június van, mégsem tűntek el a kátyúk

Lőrinczi Konrád szerint április végére minden kátyúnak el kellett volna tűnnie a város útjairól, ám a feladatot közbeszerzéssel elnyert cég november vége óta halogatja a munkát. A fideszes frakcióvezető háborgott, mint mondta: döbbenetes, hogy egy cég ezt műveli a várossal. De megvizsgálják a garanciális szerződést és a júliusi közgyűlésre behozzák a javaslataikat, ígérte Szendrődi Tibor   városüzemeltetési és fejlesztési igazgató.