hír6
2012. október 03. 10:13

Közgyűlés után – értékelt az MSZP

Pénteken tartotta szokásos közgyűlését Békéscsaba Megyei Jogú Város Képviselő-testülete. Az ott született döntésekkel kapcsolatos véleményét sajtótájékoztatón mondta el a helyi MSZP vezetése, Miklós Attila és Hrabovszki György önkormányzati képviselők. A legfontosabb téma a Diáktanya ügye volt.

Az összejövetel első perceiben Miklós Attila arról beszélt, hogy mérföldkőhöz érkezett az MSZP. Hétvégén ugyanis időközi választások voltak több településen is, és Dunaföldváron egy független jelölt nyert, aki vállaltan baloldali szemléletű. Horváth Zsolt, a Tolna megyei MSZP frakció elnökhelyettese felülkerekedett a Fidesz jelöltjén. A választáson magas részvételi arány – több mint 42% - mellett 57%-os támogatottsággal győzött.

- E a siker is jelzi, hogy a helyi összefogásnak van jelentősége, és erő lehet a kormányzati politikával szemben, amelynek döntéseit a bőrünkön érezzük. De van alternatíva a kormány ellen, és vannak életképes jelöltek, akik győzni tudnak – mondta Miklós Attila.

A pénteki testületi ülésen született döntések közül a Diáktanya ügyét emelték ki. Hrabovszki György elmondta, hogy a mostani közgyűlés is illeszkedett azon ülések sorába, amelyek érdektelennek tűnhetnek, és tulajdonképpen érdektelenek is.

- Hat éve működik már Vantara Gyula polgármester vezetésével a testület. Ezen idő alatt bebizonyosodott, hogy nem a helyi demokrácia fóruma a közgyűlés, hanem egy szűk csoport önös érdekektől vezérelt döntéshozói. Érdemi vita nélkül születnek döntések, nincs mód meggyőzésre,  hiszen a módosító javaslatok jórészt hamvába hullnak, nem tudunk változtatni az álláspontokon, mivel a szavazás vezényszóra történik.  2002-ig, míg koalíciós volt a testület, szükség volt egymás meggyőzésére, de ma már ez nem így van – értékelt Hrabovszki György.

Szó volt a békéscsabai kórház ügyéről is, a gyulai intézménnyel való összevonásról. A szocialista képviselők azt mondják, nem igazán tudják, mi is a helyzet, mi van az integrációval, és érdeklődve várják, milyen nyilatkozatok látnak majd napvilágot az üggyel kapcsolatban.

A Diáktanyához visszatérve Hrabovszki György elmondta, hogy személyesen is érintett ebben az ügyben, ugyanis annak idején részt vett a pályázatírásban, majd magának az intézménynek a fizikai létrehozásában is.

- A sikeres pályázatnak köszönhetően egy olyan központot hoztunk létre, amelyik 20 éve szolgálja a fiatalokat. Szükség van és volt egy olyan információs centrumra, ahová minden kötöttség nélkül elmehetnek a fiatalok, hiszen a diákságnak speciális igényei vannak. Annak idején sokan vágtuk és szállítottuk a nádat, és közreműködtünk a nagyon rossz állapotban lévő épület közadakozásból történő felújításában. Most úgy döntöttek, megszüntetik a közalapítványt, és integrálják az Agórába – fejezte kis sajnálatát a képviselő.

Hrabovszki György megköszönte mindazok munkáját, akik a 20 év alatt ténykedtek a központban, de most is úgy látja, méltatlan a Diáktanyával szemben az, ami most történik, viszont előrevetít egy folyamatot, aminek az lesz a vége, hogy a kisebb intézmények meg fognak szűnni. Azt mondja, a közművelődési intézményekben elindult centralizálás nem mutat jó irányba, a decentralizálás lenne a helyes út, a kisebb, akár egy fős központok kialakítása.

- A város azt mondja, az Agóra pályázat feltétele volt az intézmények integrálása, ez azonban nem így van. Már látszik, hogy épületkivonás és leépítés a cél. Az jó, hogy az új központot – Csabagyöngye Kulturális Központ – élettel akarják megtölteni, de az nem jó, hogy egy rosszul meghozott döntéssel akarnak életben tartani további rossz döntéseket. A Diáktanya jó példája a párbeszéd hiányának, ami más területen is jellemző, mert lehetnek a Fidesz elképzelésétől eltérő ötletek, amelyek előremutatóak és felkarolandóak. Arra a kérdésre viszont még mindig nem kaptunk választ, hogy mibe kerül majd az új központ fenntartása, ugyanis nem láttunk ilyen kimutatást. Az pedig nem válasz, hogy ugyanannyiba, mint a korábbi Ifiház. De mégis mennyibe? – teszi fel a kérdést Hrabovszki György.

Szó volt még a belváros rehabilitációjáról, aminek köszönhetően szinte lehetetlen közlekedni a városban, valamint a taxiállomás áthelyezéséről egy sűrűn lakott területre, az Andrássy útra. De felhívták a lakosság figyelmét arra, hogy amennyiben ellenérzéseik alakulnak ki az új helyszínnel, akkor jelezzék, és áthelyezik az állomást egy új helyre.

Végül azzal zárták a tájékoztatót, hogy szeretnék már, ha az „elnevezős" közgyűlések helyett - itt kapott nevet a központ és a múzeumnál lévő híd – „tevős" közgyűlést tartanának, és a lakosság érdekében születnének döntések.

Sztahovics Zsuzsa