MTI/mszp.hu | Belföld | Margitsziget földmutyi
2013. május 22. 14:39

'Közigazgatási földmutyi' a Margitsziget fővárosi irányítása alá vonása

A közigazgatás "példátlan feldúlásának" tartja a Margitsziget közvetlen fővárosi irányítás alá vonását a XIII. kerület polgármestere. Tóth József ésszerűtlennek és törvénytelennek nevezte a terveket.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken nyújtott be törvényjavaslatot, amely szerint a fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása alá kerülne a Margitsziget.      

Tóth József, országgyűlési képviselő, a törvényjavaslattal kapcsolatban szerdán az MTI-nek azt mondta: az alaptörvény úgy fogalmaz, hogy a fővárosban és a városokban kerületek alakíthatók ki, míg az önkormányzati törvény szerint a főváros területe kerületekre tagozódik. A pénteken benyújtott kormány-előterjesztés ezzel ez ellentétes - jelentette ki a polgármester. Hozzátette, hogy a korábbi önkormányzati törvény ma is érvényben lévő passzusa és az új jogszabály szerint is helyi népszavazást kellene elrendelnie a kerületnek a területrész átadásáról.     

A polgármester "közigazgatási földmutyinak" nevezte a tervezetet és azt mondta, valótlan a közigazgatási miniszter indoklása. Álláspontja szerint hamis az az érv, hogy a Margitsziget nemzetközi turisztikai szempontból kiemelt terület, mert mintegy 70 százalékban magyarok, budapestiek látogatják és 30 százalék körüli a külföldi turisták aránya. A budai Várban, a Hősök terén, a Kossuth téren fordított az arány - fűzte hozzá. Tóth József "lex XIII. kerületnek" nevezte, hogy éppen a Margitszigetet vonnák a fővárosi önkormányzat közvetlen fennhatósága alá.      

Megjegyezte: nem maga a Margitsziget a központi kérdés, hanem az, hogy ezen az elven más területtel ugyanezt meg lehet tenni, az állam például "maga alá vonhatná" a debreceni Nagyerdőt vagy a pécsi Tettye Forrásház Zrt.-t.     

A kerületvezető kifogásolta, hogy a kerület véleményét nem kérték ki. Mint mondta, jó lenne tudni, hogy a javaslatnak valójában mi a célja, esetleg éppen a kerületek megszüntetése?   Szólt arról is, hogy a nyolc helyrajzi számon lévő terület tulajdonosa eddig is a fővárosi önkormányzat volt, a kerületi önkormányzat pedig mindig támogatta a fejlesztési elképzeléseit.   

A polgármester jelezte: tiltakoznak a jogszabálytervezet ellen, ezért a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéhez (BÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségéhez (TÖOSZ) fordultak, és levelet írnak a miniszterelnöknek is.
    
A törvényjavaslatra reagálva az MSZP XIII. kerületi szervezete szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a Fidesz újabb lépést tesz az önkormányzatok felszámolása felé azzal, hogy a Margitsziget a kerület irányítása helyett a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területté válik.
    
Úgy fogalmaztak: "ezután a polgárok közös vagyona kerülhet sorra, végül megszüntethetik a helyi önkormányzatokat is".