mszp.hu | Belföld | fejlesztések Békéscsaba
2015. január 30. 14:08

Közlemény

A tegnapi közgyűlésen több programot és koncepciót fogadtunk el. Ezek hatásaként több forrás érkezhet Békéscsabára és a megvalósult fejlesztések később fontos részét képezhetik a városunk mindennapi életének.

A legfontosabb ilyen elemnek a Szent István Egyetemmel megkötött megállapodást tartjuk, amely szorosabbra fűzi a város és az egyetem együttműködését, elősegíti a fejlődését.
A gazdaság és a helyi vállalkozások szempontjából több fontos döntés is született. A 2010-es választási programunkban szereplő Befektetési Kézikönyv elkészítése végre zöld utat kapott. A májusi közgyűlésre elkészülő anyag a helyi gazdaság fejlesztését segíti. Szakmai segítséget tud nyújtani a helyi vállalkozások fejlesztéséhez és az új befektetők városunkba csábításához. A kézikönyv elkészítése azonban csak az első lépés. Fontosnak tartjuk, hogy a megjelenése után menedzseljük, vigyük el olyan helyekre ahol meg tudnak vele ismerkedni a gazdaság potenciális szereplői.

A társasházak energiatakarékosságának fejlesztése szempontjából is pozitív döntések születtek. A Lencsési lakótelepen elindult programban a vizsgálatok után, szakmai javaslatok alapján akár 50-60%-os energia megtakarítást is el tudnak érni egyes társasházak. A programot szeretnénk kiszélesíteni, hogy a város más területein élők is részesüljenek szakmai segítségben. A kormány döntése alapján a panelprogram is folytatódni fog, így kértük az önkormányzatot, hogy nyújtson segítséget a pályázatok megírásában és kamatmentes kölcsönök folyósításával is járuljon hozzá a közös sikerhez.
Békéscsaba közfoglalkoztatási programját is elfogadta városunk döntéshozó testülete. Reméljük, hogy Békéscsaba épülése, fejlődése szempontjából fontos munkákat fognak végezni a közfoglalkoztatottak. A közmunka azonban csak tüneti kezelése a munkanélküliség problémájának. Hosszú távon csak a versenyszférában létesült munkahelyek tudnak tisztességes fizetést garantálni a munkavállalóknak.

A közgyűlés végén feltett kérdésünkben az egészségügy tervezett átalakítása kapcsán érdeklődtünk a városunkat érintő részletekről. Információink szerint az átalakítás részeként megyénként egy központi kórházat fognak kijelölni, amelyik Békés megyében a gyulai kórház lesz. Választ várunk azokra a kérdéseinkre, hogy az átalakítás hogyan fogja érinteni városunk kórházát? Lesznek-e osztálybezárások, elbocsájtások és marad-e sürgősségi ellátás Békéscsabán? A választ kíváncsian várjuk.


Miklós Attila                

önkormányzati képviselő

Fülöp Csaba

önkormányzati képviselő