mszp.hu | közlemény
2017. június 07. 12:58

Közlemény

Közlemény
Az MSZP Hajdú-Bihar megyei szervezete sajnálattal értesült az Álmosd községben zajló eseményekről, a polgármesteri tisztség bíróság általi megszüntetéséről. Egyetértéssel fogadja a kormánypártok és az ellenzék összefogásáról szóló híreket a közigazgatási eljárás valamint a nyomozás érdekében, azonban aggasztónak tartja a képviselőtestület munkáját akadályozó, megbénító hosszadalmas eljárást, amely a fellebbezés miatt még hónapokig elhúzódhat.
Az MSZP érintett választókerületi szervezete már egy éve javasolta a képviselőtestület önkéntes feloszlatását, az egyéni érdekek alárendelését a közös, települési érdekeknek. A polgármester vagy a helyi képviselők lemondása esetén ugyanis az új választással már régen elvált volna az önkormányzati tevékenység a közigazgatási vagy büntetőjogi eljárás lefolytatásától. A felfüggesztett polgármester munka nélkül folyósított egy évi fizetése is megtakarítható lett volna. Más hasznos célra fordítható lenne ez a „munkabér” a jövőben is! Azonban az újraválasztás kockázatát vállalni, a néhány tízezres vagy akár százezres jövedelemről átmenetileg lemondani a zavartalan működés, a köz érdekében még most sem késő. 
 
Ismereteink szerint hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozás is folyik az ügyben. Az MSZP szerint a közpénzek eltulajdonítása, saját célú felhasználása az összeg nagyságától függetlenül elítélendő. Ugyanakkor az látszik, elsősorban a kishalak kerülnek horogra, más, jóval jelentősebb ügyekben már nem ilyen buzgó a függetlennek mondott igazságszolgáltatás. A hivatali évek alatt szabálytalanul elköltött egy-két millió forint megfontolt nyomozást igényel, miközben a percek alatt hasonló összegeket mutató milliárdos jövedelmek minden gyanú fölött állnak.
 
Pallás György,
az MSZP HB megyei elnökségi tagja