mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. január 13. 13:28

Közlemény

Közlemény
A Baloldali LMBTQ Közösség nem csak az LMBTQ emberekért tesz és emeli fel a szavát, hanem minden olyan ember vagy csoport mellett is kiáll, akiket bármilyen módon hátrányos megkülönböztetés ér.

Orbán Viktor elhangzott mondatai burkoltan – vagy nem is annyira burkoltan – lázító módon a roma társadalom tagjai ellen szóltak:

„Én nem vagyok gyöngyöspatai, de hát azért, ha ott élnék, mégis megkérdezném, ez hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül. Miközben én meg itt keccsölök egész nap. És ezért a pénzért nem tudom, hogy hány órát, meg hány napot, meg hány hónapot vagy hány évet kell dolgoznom.

Hát hogy van ez?” – mondta ezt Orbán Viktor a 2020. január 09-i kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy a Debreceni Ítélőtábla másodfokon és jogerősen összesen 99 millió forint kártérítésre kötelezte a Magyar Államot a gyöngyöspatai iskolában történt roma szegregáció miatt. Ez a kimondott vélemény nem egy nyelvbotlás, nem egy sután sikerült mondat és nem is egy téves információkon alapuló vélemény. Orbán Viktor jogász végzettségű ember. Így pontosan tudja, hogy a kártérítésként megítélt pénzösszeg és az elvégzett munkáért járó jövedelem semmilyen összefüggésben nincs egymással. Ezeket egymással párhuzamba állítani teljesen hibás gondolatmenet.

Ebből következik, hogy Orbán Viktor szavai megtervezett, szándékos és politikai érdekből fakadó kinyilatkoztatás volt. Éppen ezért rasszista, kirekesztő és sértő mind a gyöngyöspatai roma családokra nézve, mind a roma társadalomra nézve, mind pedig minden olyan emberre nézve, akik valaha valamilyen okból kártérítést kaptak az őket ért sérelem, károkozás miatt.

Az ilyen megnyilvánulásokat – függetlenül attól, hogy melyik politikai oldal részéről hangoznak el – a Baloldali LMBTQ Közösség mélységesen elítéli.

Egy demokratikus ország miniszterelnöke nem engedhet meg magának ilyen megnyilvánulást. Még akkor sem, ha magánemberként egyébként ez a véleménye. Ezek a mondatok magyart ugrasztanak magyar ellen. Mert a vezető politikusok ilyen megnyilvánulásai szítják fel azokat az erőket, amelyek azon magyar polgártársaink ellen irányulnak, akik valamilyen megközelítésből kisebbségnek
számítanak.

Egy demokratikus ország miniszterelnökének pedig azt is illik tudnia, hogy a független magyar bíróság jogerős ítéletét politikusként nem véleményeznie kell, hanem elfogadnia. A bíróság kimondta, hogy szegregáció történt, kimondta, hogy kár érte a roma családokat és kimondta azt is, hogy ezért kártérítés illeti őket.

Tisztelt dr. Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!

Ha Önnek fontos Magyarország demokratikus működése, ha Ön tényleg minden magyar ember miniszterelnöke kíván lenni, akkor a jövőben célszerű lenne tartózkodnia olyan mondatok megfogalmazásától, melyek akárcsak burkoltan is magukban hordozzák valamilyen embercsoport kirekesztését vagy bármilyen formában rasszista tartalmúak.

Tisztelt romaszervezetek! Tisztelt LMBTQ-szervezetek! Tisztelt kisebbséggel foglalkozó szerveztek és csoportok!

A romaszervezeteknek nem szabad csendben maradniuk. Még akkor sem, ha kormányközeliként azt várják el tőlük, hogy csendben maradjanak. De nekünk mindannyiunknak sem szabad szó nélkül elmenni semmi ilyen és hasonló politikai vagy társadalmi megnyilvánulás mellett. Nem szabad lesütött szemmel szótlanul maradni abból az okból, hogy most éppen nem minket érint a dolog.

Nekünk együtt, közösen kell kiállnunk egymásért, hiszen mindannyian olyan emberek mellett állunk ki és olyan emberek vagyunk, akikben a kormány az új és belső ellenségét keresi. Ha kiállunk egymásért, egy olyan erőt fogunk képezni, amivel meg tudjuk fékezni a magyar kisebbség ellenes kinyilatkoztatásokat mind a kormány, mind a szélsőjobboldal felől.

Gáspár Zoltán, elnök
Baloldali LMBTQ Közösség

Kapcsolódó dokumentumok

Baloldali_LMBTQ.pdf ( 256.61 kB )