mszp.hu | Belföld | felsőoktatás
2015. július 24. 11:23

Közlemény a felsőoktatásról

Az idei felvételi és a jövő évre elfogadott költségvetés ismét egyértelműen bizonyította, hogy a kormány számára nem fontos a felsőoktatás. A felsőoktatási intézményekbe jelentkező hallgatók száma több mint 25%-kal kevesebb, mint 2010-ben volt (140 308/2010, 105 000/2015), s ez az arány nem magyarázható már demográfiai folyamatokkal. A felsőoktatás  központi költségvetési támogatása  jelentősen elmarad  az 5 évvel ezelőttitől, az intézmények pénztelensége pedig immár nemhogy az oktatás színvonalának megtartásához nem elegendő, hanem egyértelmű színvonalromlást eredményez.

A 2011-ben elfogadott Nemzeti Felsőoktatási Törvény a gyakorlatban megbukott, az újabban kidolgozott stratégia és a törvény ez évi módosítása ennek beismerése. A kormány által számos szakterületre meghatározott központi felvételi ponthatár nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A felsőoktatási autonómia korlátozása, amely világos törekvése a kormányzatnak messze nemcsak az intézmények gazdálkodására terjed ki, s a kétfejű vezetési szisztéma – rektor, kancellár – több esetben kezelhetetlen helyzetet állított elő. Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a kormányzat térnyerése az egyetemi autonómiával szemben bármilyen előrelépést, az eredmények javulását hozta volna, vagy hozná magával. Különösen rossz elképzelésnek tartjuk, hogy az állami gimnáziumi férőhelyek szűkítésével kívánják az egyébként lényeges szakképzést előtérbe helyezni.

A meghirdetett Magyar Erasmus programot az MSZP támogatja, mert helyes iránynak tartjuk a magyarországi és a határon túli magyar egyetemek szorosabb kapcsolatát, az aktívabb oktató- és diákcserét, ám ez az elképzelés nem javít azon a tényen, hogy a magyarországi intézmények alulfinanszírozottak. Ezzel szemben kidolgozatlannak látjuk a Stipendium Hungaricum elnevezésű programot, amelybe költségvetési milliárdokat öl a kormány a keleti és déli nyitás által kedvezményezett országok hallgatói számára. Nem világos és nem is érthető a Magyarországra érkező hallgatók kiválasztása, sem a program belső szerkezete és tartalma, sem a külföldről érkező hallgatóknak szánt költségvetési támogatás, mert ez önmagában semmilyen módon nem hozza a magyar felsőoktatás színvonalának emelkedését.

A jó felsőoktatás mindenütt a világon a társadalmi mobilitás egyik legfontosabb eszköze, egyfajta „társadalmi lift”, a feljutás és érvényesülés meghatározóan fontos esélye. Magyarországon ma ez a lift nem felfelé visz. A lehetőségek bővítése helyett a kormány intézkedései a lehetőségek szűkítését eredményezik és ez nem jó a magyar fiataloknak és rossz egész Magyarországnak.

Gratulálunk mindazoknak, akik a kormányzat által állított akadályok ellenére is felvételt nyertek hazai felsőoktatási intézménybe.

Hiller István,
az MSZP Oktatási Kabinetjének vezetője