Belföld | közlemény felsőoktatás
2013. január 21. 15:45

Közlemény a felsőoktatásról

A felsőoktatásról szóló mai részmegállapodás a kormány meghátrálása és a hallgatók sikere. A kormány elmúlt két és fél évben követett felsőoktatás-politikája, az úgynevezett önfinanszírozó felsőoktatás terve megbukott, ezért van szükség most olyan átmeneti intézkedésekre, amelyek legalább a felsőoktatás alapvető működését kívánják biztosítani a 2013/14-es tanévre. Az eddigi felsőoktatás-politika csődjét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a jelenlegi megállapodás az aláírók szándékai szerint is csupán egy tanévre szól, és átmeneti jellegű, vagyis a következő, immáron a 2014-es választások utáni tanévről, tanévekről nem rendelkezik. Ez helyes.

A részmegállapodás értelmében a közeljövőben felállításra kerül a Felsőoktatási Kerekasztal. Ezzel az elhatározással a kormány maga ismeri be az eddigi felsőoktatás-politikájának kudarcát és tarthatatlanságát, hiszen 2010-ben épp a jelenlegi kormány verte szét az addig jól működő Felsőoktatási Kerekasztalt.

Az MSZP az elmúlt két és fél évben folyamatosan követelte a Felsőoktatási Kerekasztal újraalakítását, ami a felsőoktatásban érdekelt minden fél részvételével működő egyeztetési fórum. Az oktatási államtitkárság ezt a követelést mindvégig elutasította, és a párbeszéd helyett az érintettek meghallgatását nélkülöző egyoldalú politizálást folytatott. Nem kis részt ez a hozzáállás eredményezte az eddig követett kormányzati felsőoktatási elképzelések bukását. Most a Felsőoktatási Kerekasztal újraalakításával visszatértek oda, ahol 2010-ben kezdhették volna.

Azon a tizenhat szakon, ahol eddig nem szándékoztak államilag finanszírozott helyeket biztosítani, a kormányzat mostani engedménye jelképes. Ezeken a szakokon olyan magasan megállapított ponthatárhoz kötik az államilag finanszírozott helyekre a bekerülés lehetőségét, hogy az a korábbi tapasztalatok alapján jól láthatóan néhány tucat helynél nem jelent többet, vagyis a továbbiakban is folytatódik az a kormányzati politika, amelyik a Széll Kálmán Tervben megszabott felsőoktatási költségvetési korlátozások folytatását jelenti.

2013 elején, alig több mint egy évvel a parlamenti választások előtt egyértelműen leszögezhető, hogy a kormány eddigi felsőoktatás-politikája megbukott, azt maga a kormány is feladta, új, kiérlelt elképzelése nincs, a következő időszakot, ciklusában az utolsó teljes tanévet maga is ideiglenesnek és átmenetinek tartja.

Hiller István,
az MSZP Humánpolitikai kabinetvezetője