Belföld | közlemény Kaposvár munkanélküliség
2013. január 04. 20:12

Közlemény a kaposvári munkahelyekről

Kaposvár Megyei Jogú Város a 1613/2012.(XII.18.)számú kormány határozattal 3,5 milliárd forint támogatást kapott a központi költségvetésből – állítólag a kaposvári munkahelyek megőrzése és fejlesztése céljából. Azért csak állítólag, mert a határozat nem rendelkezik a pénz felhasználásának feltételeiről, azt a belügyminisztériumnál kell kialkudni.

Kaposvári országgyűlési képviselőként helyeslem, hogy a kormány részt vesz annak a tűznek az eloltásában, amelyet maga okozott. A hibás adó- és jövedelem politika miatt lecsökkent fizetőképes kereslet, a cégeket sújtó különadók, mint pl. az elektronikus útdíj és az irreálisan magas ÁFA miatti fekete forgalmazás a működőképesség szélére sodorta a kis és nagy cégeket egyaránt. Ezt tetézte Kaposvár város a tavalyi évben végrehajtott drasztikus építmény, telek- és iparűzési adó emeléssel.

Jól látható tehát, hogy ezen okok miatt veszélybe kerültek a kaposvári húsipari vállalatok, közöttük a legnagyobb, a Kométa is. Egyet értek azzal, hogy aki a bajt okozta, az próbálja meg helyre hozni.

Kezdeményezem ezért, hogy Kaposvár Megyei Jogú Város:

- a zárt ajtók mögött folytatott tárgyalások helyett írjon ki nyílt pályázatot a munkahelyek megőrzése céljából a kaposvári vállalkozások számára, amelyből nemcsak az olasz tulajdonú Kométa, hanem a helyi kis- és középvállalkozások is részesülhetnek,
- írja elő a támogatási szerződésben, hogy a pályázaton elnyert támogatás felhasználásáról a nyilvánosság előtt kell elszámolni, hiszen az adófizetőknek joguk van megismerni, mire fordítják adóforintjaikat,
- csökkentse a helyi adókat, tehermentesítve ezzel a helyi vállalkozásokat és a kieső bevételeket kompenzálja az állami támogatásból.

A 3,5 milliárd forint nagyon sok pénz. Szita Károly és Gelencsér Attila érjék el a belügyminiszternél, hogy a kaposváriak számára legkedvezőbb módon lehessen felhasználni.

Meggyőződésem, hogy az egyszeri támogatás segítség ugyan, de tartós megoldást csak az élelmiszerek ÁFÁ-jának csökkentése jelenhet, ezért országgyűlési képviselőként be fogom nyújtani az erre vonatkozó törvény módosítást.

Dr. Lamperth Mónika
országgyűlési képviselő