2012. április 17. 14:08

Közmeghallgatás befogott fülekkel

Nem vesz részt az MSZP frakciója az április 17-i közmeghallgatáson. A megyei közgyűlés szocialista tagjainak ugyanis csak előző nap délután, a jelentkezési határidő lejárata után három (!) nappal küldték ki az egyébként március 30-i keltezésű meghívókat.

Winkfein Csaba frakcióvezető szerint az elmúlt két évben bevett gyakorlattá vált a Fidesz részéről, hogy ezzel a primitív trükkel tartsa távol a közmeghallgatástól az MSZP-s képviselőket. „Nem véletlen, hogy a szocialista frakció tagjait sorozatosan kifelejtik a meghívottak névsorából. A Fidesz ugyanis tisztában van azzal, mit szeretnénk mondani. Az idei munkaterv összeállításánál például olyan témákat vetettünk fel, mint a megyei intézmények, iskolák, könyvtárak, levéltárak, múzeumok helyzetének bemutatása, államosításuk menete, a megye területén működő kórházak kormány általi kisajátítása, a tömegközlekedés helyzete, a járatritkítások. Ezek mind az emberek életét súlyosan érintő kérdések, ám a Fidesz a többségüket még csak napirendre sem volt hajlandó venni. Ez arról árulkodik, hogy Popovics elnök úrnak és frakciójának ezek a témák nem fontosak.”

A szocialista frakció szerint azonban éppen ilyen ügyekben kellene közmeghallgatást tartani, hogy kiderüljön: miként vélekednek a megyében élő emberek az iskolák, a kórházak, a helyi intézmények államosításáról, vagy a vonatközlekedés megbénításáról. „Ilyen előzmények után érthető, ha arra gyanakszunk: azért tették lehetetlenné a baloldalt részvételét a közmeghallgatáson, nehogy szóba hozhassuk ezeket a témákat” – mondta Winkfein Csaba.

A szocialisták szerint a megyei közmeghallgatás fő témái között kellene szerepelnie annak is, hogy az egészségügyi intézmények államosítása – az arányokat tekintve – Komárom-Esztergom megyét érinti a legsúlyosabban. Winkfein Csaba különösen a komáromi és a dorogi helyzetet találja aggasztónak. „A komáromi Selye János Kórház államosítása mellett az is problémát okoz, hogy a gyermek-, a szülészeti- és a baleseti osztály megszüntetését is tervezi a kormány. A dorogi önkormányzat pedig csak a minisztérium honlapjáról értesült arról, hogy a település által csaknem egymilliárd forintért felújított Dorogi Szakkórház és Rendelőintézet is állami fenntartásba kerül. Ez arról árulkodik, hogy a Fidesz országos és megyei szinten egyaránt kerüli az érdemi közmeghallgatást és a párbeszédet.”

Ujházy Emil nemzetiségi tanácsnok úgy véli, hogy a közmeghallgatáson a nemzetiségi intézmények államosításáról is meg kellene ismerni az érintettek véleményét. A Fideszes kormány tervei szerint ugyanis minden nemzetiségi intézményt, az óvodákat, a bölcsődéket és az iskolákat is államosítani fogják. „Ez azt jelentené, hogy megyénkben egyetlen oktatási, nevelési intézmény sem maradhatna a helyi önkormányzat kezében – mondta Ujházy. – Ebben a helyzetben sok embert érdekel, hogy mi lesz a nemzetiségi nyelvoktatással, milyen sorsot szánnak a felújított intézményeknek, és mi a Fidesz kormány szándéka az adott településen dolgozó pedagógusokkal? Tudjuk, hogy ezek kínos kérdések a megyei fideszes vezetők számára, de már nem bujkálhatnak sokáig válasz nélkül.”

Miután az MSZP frakció tagjai a közmeghallgatáson nem vehetnek részt, azt tervezik, hogy az elkövetkező hónapokban a megye központi településein fogják meghallgatni az ott élő emberek problémáit, véleményét, s az így felmerülő kérdéseket, javaslatokat a megyei közgyűlés elé viszik.