Északonline
2011. április 05. 15:00

Kozmetikázott statisztika?

A 2010 decemberére és 2011 januárjára vonatkozó első KSH-jelentés adatai szerint Magyarországon 11,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Az állástalanok 52 százaléka több mint egy éve keresett munkát. A munkanélküliként eltöltött időt tekintve átlagosan 18,3 hónap jutott egy emberre. Mindez azonban csak az első jelentése volt a statisztikai hivatalnak. A kedvezőtlen adatokat látva ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, ez nem lehetséges, biztosan hiba történt a számításban, pontatlanok az adatok.A KSH nem is késlekedett sokat, nyilvánosságra hozta a javított statisztikát. Természetesen kedvezőbb adatokkal. Olyasmi az elmúlt 20 év során még sohasem történt, hogy az elviekben független, kizárólag statisztikával foglakozó állami szervezet adatait megkérdőjelezi az ország miniszterelnöke, olyan meg pláne nem, hogy ezt követően módosítsák is a statisztikai adatokat. Mindezt Gúr Nándor országgyűlési képviselő mondta el keddi tájékoztatóján, Miskolcon.

Az MSZP megyei elnöke hangsúlyozta: az elmúlt 1 évben az OECD-tagállamok közül sehol sem nőtt a munkanélküliség, kizárólag Magyarországon. Ez az Orbán-kabinet óriási eredménye. Pedig a választások előtt nem ezt ígérte a Fidesz. Ígért 10 év alatt 1 millió munkahelyet, egyszeri, nagyarányú adócsökkentést. Ezzel szemben csak a gazdagok adóját csökkentették, a munkát terhelő járulékokhoz hozzá sem nyúltak (sőt, a munkavállalók nyugdíjjárulékát még növelték is), szétzúzták a közfoglalkoztatás rendszerét (idén 64 milliárdot költenek e célra, a korábbi évenkénti 100 milliárdot meghaladó összegekkel szemben), különadókkal sújtották a cégeket, s ezzel visszafogták beruházási-kedvüket, korlátozták foglalkoztatás-bővítési lehetőségeiket. Az iskolázatlan, fiatal munkanélküliek szakmai képzéséhez ma már nem járulnak hozzá, így ők teljesen esélytelenek arra, hogy valaha is munkát kapjanak. Elkobozták az emberek magánynyugdíj-megtakarításait, hogy azt a mintegy 3000 milliárd forintot saját politikai céljaik elérésére "szórják szét".

Gúr Nándor kijelentette, hogy mindezt nem csak az MSZP mondja, az emberek ma már a saját bőrükön is kezdik tapasztalni. Nem véletlen, hogy a Fideszt 2011 áprilisában már a felnőtt lakosság 1/3-a sem támogatja (bár ez Orbán Viktorékat egyáltalán nem zavarja, ők 2/3-ra hivatkozva alkotmányoznak, és sorozatban hozzák meg hibás döntéseiket), sőt, az emberek 62 százaléka szerint egyenesen rossz irányba mennek a dolgok. A képviselő szerint a társadalom kezd ébredezni, észrevette, hogy az a párt, amelyre a leszakadástól való félelmükben adták a voksukat, nem képviseli az érdeküket. Az emberek csodát vártak, de keserűen csalódniuk kellet. Mindez azonban törvényszerű volt, mert a Fidesz irreális ígéretekkel hitegette az ország népét.

A politikus azt is hangoztatta, hogy eltelt egy év a választások óta, s a Fidesz még ellenségeket keres, vizsgálatokat folytat, feltárásokat végez. "De ez kevés! Cselekedjenek, dolgozzanak, váltsák be azt, amit megígértek! A 10 év, 1 millió munkahely-program logikája szerint egy év alatt 100 ezer, 4 év alatt 400 ezer új munkahelynek kell létrejönnie. A világgazdasági válság bekövetkeztét megelőzően 3 millió 960 ezer álláshely volt az országban. Ezt 2014 tavaszára 4 millió 360 ezerre kellene feltornázni. Ha ezt elérik, akkor járhat a szájuk, akkor el lehet ismerni, hogy tettek valamit. Ha nem, akkor ismerjék be, hogy tehetetlenek, s nem mondtak igazat a magyar embereknek. Egy biztos: az eddig eltelt egy év adatai nem azt mutatják, hogy jó úton járnának" - mondta Gúr Nándor.