2012. augusztus 14. 17:47

Közmunkásmozgalom Hevesben

Ha a kormány nem változtat, újabb éhségmenet indul. Akcióban a Közmunkások Szakszervezete.

Sós Tamás országgyűlési képviselő, az MSZP Heves megyei elnöke az mszp.hu-nak az ország északkeleti régióiban dinamikusan szerveződő szakszervezetről elmondta: csak ezen a héten tizenöt településre látogat el az a csapat, amely a hazai közmunkás-érdekképviselet felépítését vállalta.

A meglátogatott települések közt van az a Tarnabod is, ahol mára a helyiek és az országos sajtó beszámolói szerint is kritikussá vált a helyzet. Mint az ott élők elmondták, bár a közmunka jobb, mint a semmi, a jelenlegi formájában csak a mindennapi nyomort elfedni próbáló szépségtapasz. Méghozzá embert próbáló, hiszen Tarnabodon már két hete csúszik a munkáskörökben eleve megalázónak tartott heti bérfizetés. Mellesleg: míg az előző ciklusban a sokat szidott Útravaló program keretében a település összes munkanélkülijének jutott munka, ma a kormány jóvoltából mindössze húszan húzhatják szó szerint ingyen és bérmentve az igát.

Egyébként Hevesben ma mintegy 5200 ember végez közmunkát. Ezzel együtt – különösen a megye északi és déli részén – vannak olyan hátrányos helyzetű kistérségek, ahol a munkanélküliség eléri a 60 százalékot. Ez jórészt a bukott orbáni gazdaságpolitika, valamint az önkormányzatok tömegénél tapasztalható pénzügyi csőd eredménye. Ez utóbbinak - például a megye északi részén fekvő Pétervásárán - ma már olyan megnyilvánulásai is vannak, hogy az egész héten tisztességgel végzett munkájuk után összesen 10, azaz tíz forintot vehetnek át a dolgozók a polgármesteri hivatalban…

A helyzetre reagálva a közmunkás-szakszervezetet hevítő-gyúró csapat mindenekelőtt a Belügyminiszterhez fordul. Abban a kétes reményben, hogy a teljes rendőri állomány feje tetejére állítása mellett Pintér Sándornak talán a gondjaira bízott köz-emberek érdekeinek szolgálatára és védelmére is marad ideje.

Ugyanakkor egy percet sem várnak a belügyérre, hiszen a kormány elmúlt kétéves hozzáállása ismeretében a közmunkások első hazai érdekképviseletének építése nem állhat le.

Miután a februári éhségmenetet követően megalakult a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület rengetegen kerestek, főleg közmunkások, rokkantak, kiszolgáltatott emberek, akiket most visszavezettek a „munka világába”, akiknek egyáltalán nincs érdekképviseletük – nyilatkozta Nyakó István, a szakszervezet társelnöke hozzátéve, hogy ilyen helyzetben a közmunkások szakszervezetének életre hívása kötelező feladat volt.


A szakszervezet elnöke: Vécsi István, Ricse polgármestere
Társelnökök: Komjáthi Imre és Nyakó István
Alelnökök: Axman Angéla közmunkás, Balabás László vasutas,
Adminisztrátor: Kelemenné Brigitta
Főtitkár: Kordás László.


A szakszervezet minden héten más megyébe költözik keddtől péntekig, így érkeztek meg Szabolcs és Nográd után Heves megyébe. Nyakó István beszámolója szerint közel kilencszázan írtak alá szándéknyilatkozatot leendő tagként; a tagdíj egy fémpénz, vagyis minimum öt forint havonta.

Kordás László, a szakszervezet főtitkára kifejtette: 2010-ig 60 200 forint volt a közunkások bére havonta, most 47 000, vagyis másfél heti keresetet vettek ki a dolgozók zsebéből, éves szinten három havi bérüktől fosztották meg őket.

A szakszervezet követelései között szerepel, hogy a közmunkások január elsejétől kapják vissza, ami jár nekik, hogy minden családban legyen legalább egy ember, aki egész évben dolgozhat, és csökkentsék egy évről négy hónapra azt az időszakot, amíg a pályakezdők nem jogosultak munkanélküli ellátásra.

A főtitkár leszögezte: ezek a kérések január elsejétől követelésekké vállnak, ha addig nem változik semmi.

Az Országgyűlés elé viszi ezeket a követeléseket Nyakó István a költségvetés vitája alatt, ha a kormány által benyújtott javaslatból hiányozni fognak, így akár névszerinti szavazáson derülhet ki, mely képviselők szerint lehet megélni 47 ezer forintból.

Ha nem teljesülnek a szakszervezet kérései, akkor újabb éhségmenet indul a parlament első ülésnapjára, de ezúttal több helyszínről több ember fog Budapestre gyalogolni.