Közös európai indítvány a koraszülöttekért

Kiemelkedően magas, az európai átlag több mint másfélszerese Magyarországon a koraszülöttek aránya és az elmúlt húsz évben ez a szám nem csökken. A riasztó tendencia miatt a kutatók már szinte népbetegségként kezelik a veszélyes folyamatot. A koraszülések száma Európában eléri az évi ötszázezret, de a tagországokat illetően jelentős eltérés mutatkozik a statisztikákban: ez pedig már nem magyarázható pusztán az egészségügyi ellátás eltérő minőségével, szerepe van a szociális helyzet és az egészségkultúra különbözőségének is.

A koraszülöttek november 17-i világnapja ismét felerősíti a döntéshozók felelősségét abban, hogy érdemben tegyenek az újszülöttek egészséges túlélési arányának hatékony növelése érdekében. Az Európai Parlament magyar képviselőiként - a "Melletted a helyem" Egyesülettel együttműködve - a mai napon írásbeli nyilatkozatban szólítjuk fel az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg: az egyes tagállamokban milyen eredményes módszerek vannak, miként lehet és kell például a szülőket hatékonyabban bevonni az ápolási folyamatokba. Ezzel együtt felkérjük a Bizottságot arra is, hogy segítse elő a tagállamok közötti információcserét a koraszülöttséggel foglalkozó szakemberek között és segítse elő a nemzetközi adatszolgáltatásokban, illetve kutatásokban való részvételt. Nem tűrhető, hogy Európában a tagállami különbségek miatt érdemi eltérés mutatkozik a koraszülött gyermekek túlélési esélyében és a rendellenességektől mentes felépülésükben.

Írásbeli nyilatkozatunkhoz pártoktól és nemzetektől függetlenül várjuk az Európai Parlament képviselőinek támogató aláírását.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője

Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője