MTI/mszp.hu | Belföld, Külföld
2015. szeptember 23. 14:52

Közös európai menekültügyi rendszerre van szükség

Közös európai menekültügyi rendszerre van szükség
Közös európai menekültügyi rendszerre van szükség, amely magában foglalja a regisztráció megszervezését, a menedékkérelmek elbírálását, a menekültek elosztását és finanszírozását - hangsúlyozta Tóbiás József, az MSZP elnöke, aki szerdán Brüsszelben részt vesz az európai baloldali pártcsalád vezetőinek az esti EU-csúcstalálkozót megelőző tanácskozásán.

Közös európai menekültügyi rendszerre van szükség - erősítette meg Tóbiás József a Magyar Szocialista Párt álláspontját a menekültválságban szerdán Brüsszelben. Az MSZP szerint a menekültelosztási kvóta szükséges, de nem jelent tartós megoldást.

Olyan közös menekültügyi rendszerre van szükség, amely magában foglalja a regisztráció megszervezését, a menedékkérelmek elbírálását, a menekültek elosztását és finanszírozását - hangsúlyozta az MSZP elnök-frakcióvezetője az európai baloldali pártcsalád vezetőinek az esti EU-csúcstalálkozót megelőző megbeszélésén.

A menekültek kvóták szerinti elosztásáról azt mondta, ez szükséges, de nem elégséges a válság hosszú távú kezeléséhez, illetve csak egy közös rendszerben való megállapodás esetén van értelme kvótákról beszélni. Éppen ezért nyújtott be az MSZP egy olyan határozati javaslatot, amely a Fidesz által elfogadott politikai nyilatkozattal ellentétben komplett cselekvési tervet vázolt fel.

"A közös schengeni határvédelem hiánya egyértelműen igazolja, hogy a nemzetállamok önmagukban nem képesek kezelni ezt az Európát érintő menekülthullámot" - állapította meg. Tóbiás József hangsúlyozta: a közös európai menekültügyi rendszerben a gyors és hatékony regisztráció biztosítása érdekében fontos, hogy Görögországban nagy kapacitású hot spotokat hozzon létre az unió.

Ez biztosíthatná, hogy az elbírálás során azok számára, akik oltalomra szorulnak, háborús övezetből érkeznek, nyitott és befogadó legyen Európa. Meg kell ugyanakkor határozni azokat a kritériumokat, amelyek mentén a közös elbírálás során megtörténhet a menedékjogra nem jogosultak visszatoloncolása saját hazájukba - tette hozzá.

Az MSZP által a parlamentnek benyújtott javaslat lényege:

Az Európai Unió azonnal függessze fel Dublin III. rendelet, ami ma már alkalmazhatatlan, ám jelenleg minden jogi felelősséget a külső határokon fekvő tagállamokra hárít. Az EU ne csak pénzügyi forrássokkal, hanem a közös szervezettel, személyzettel és eszközökkel vegyen részt a külső határok őrizetében. Legyen közös uniós menekültügyi rendszer amely biztosítja a menedékkérelmek elbírálását, a kérelmezők ideiglenes elhelyezését, a védelemben részesített személyek befogadását, valamint a védelemre nem jogosult személyek hazatoloncolását. A menedékkérelmek gyors és hatékony regisztrálásának érdekében minden EU tagállam részvételével haladéktalanul hozzanak létre nagy kapacitású EU regisztrációs központokat (ún. „hotspotokat”) Görögországban. Az unió nyújtson pénzügyi segítséget a menekültek átutazásának terheit viselő Szerbiának és Macedóniának. Az érintett országokkal együttműködésben az EU biztosítsa a válságövezetek határain működő menekülttáborokban a normális életfeltételek megteremtéséhez szükséges pénzügyi és személyzeti feltételeket. A tagállamok hozzanak létre közös pénzügyi alapot, amelyhez költségvetésük akár 1%-ával járuljanak hozzá. Az EU-tagországok vizsgálják meg, milyen formában tudják előmozdítani a Közel-Keleti konfliktusok megszüntetését.

Az MSZP közleménye

2019-07-26 16:03

Kapcsolódó párttagok