mszp.hu | Belföld
2024. január 08. 15:05

Közös fellépéssel el lehet bizonytalanítani a kormányt

Közös fellépéssel el lehet bizonytalanítani a kormányt
A gazdaság idei kihívásairól, a Budapest-bérlettel kapcsolatos kérdésekről, az egészségügy nehéz helyzetéről és a pedagógusok béremeléséről is beszélt Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke az ATV Aktuál című műsorában.

A műsor elején az idei év gazdasági kilátásiról volt szó, amelyről Harangozó Gábor elmondta, hogy az ország eleve nehéz helyzetét a csökkenő reálbérek és az ebből következő csökkenő fogyasztás is súlyosbítja.

A gazdasági konjunktúra idején Magyarországnál mindenki gyorsabban fejlődött, miközben a beruházások jelentős állami támogatások mellett valósultak csak meg.

A gazdaság növekedésének az alapjai is hiányoznak, hiszen mindezt jól működő egészségügy, színvonalas oktatás nélkül nem lehet megvalósítani. Jobb közszolgáltatások, egészségügy, oktatás, bérek felzárkóztatása nélkül nincs növekedés.

A magyar kormánynak az a stratégiája, hogy multinacionális vállalatoknak – most például a kínai akkumulátorgyáraknak – óriási támogatásokat és kedvezményeket ad, hogy települjenek Magyarországra. Azonban ezek a beruházások nem jelentenek valódi előrelépést hazánk számára.

A műsorban szó volt a Budapest-bérlet megszüntetéséről is. Az állam következetesen próbálja a fővárost tönkretenni – mondta ezzel kapcsolatosan az MSZP alelnöke.

Mindezt a Lánchíd kérdése, a szolidaritási hozzájárulás és a forráselvonások is jól példázzák. Amihez pedig a kormány hozzányúl és elveszi, azt sajnos tönkre is teszi, mint például az iskolákat, a kórházakat vagy a HÉV-et.

A Budapest-bérlet jelenlegi formájának megszüntetése pedig egy olyan ügy, amelyben a kormány tönkre akarja tenni a fővárost.

„Nyilvánvalóan az a kormány stratégiája, hogy azt az üzenetet adja át a választóknak, hogy amennyiben nem kormánypárti a főváros vezetése, akkor a fővárost tönkre akarják tenni” – érvelt Harangozó Gábor. A budapesti választók pedig jól tudják, hogy ebben az esetben a kormánnyal van a baj. Ráadásul az ellenzéki polgármesterek alapvetően jól teljesítenek, miközben a kormány egyre inkább az alkalmatlanságát bizonyítja.

A műsor témái között az egészségügy is szerepelt. Elfogathatatlan, hogy olyan alacsony béreket kapnak az egészségügyi dolgozók, hogy már senki nem megy el nővérnek, ezért nagy munkaerőhiány van.

A műsor végén szó volt a pedagógusok béremeléséről is. Az MSZP alelnöke ezzel kapcsolatosan gratulált a szakszervezeteknek és azoknak a fiataloknak, akik nyomást helyzetek a kormányra. Ezzel kapcsolatosan fontos tanulság, hogy ha egy közösség egységesen lép fel, akkor még ezzel a kormánnyal szemben is tudja érvényesíteni az érdekeit.

„Ha szerveződünk, ha összeállunk, ha szakszervezetekbe lépünk és kiállunk a saját jogainkért, akkor még ezt a kormányt is el lehet bizonytalanítani” – összegzett Harangozó Gábor.

Kapcsolódó párttagok