mszp.hu | Belföld
2024. április 14. 15:02

Közös haza, közös Európa, közös lista – közös kampánynyitót tartott az MSZP, a DK és a Párbeszéd-Zöldek

Közös haza, közös Európa, közös lista – közös kampánynyitót tartott az MSZP, a DK és a Párbeszéd-Zöldek
A Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd – Zöldek pár héttel ezelőtt jelentette be, hogy stratégiai együttműködést kötnek, és közös listával indulnak a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásokon. A három párt vasárnap közös kampánynyitó rendezvényt tartott, melynek alkalmából megtelt a Budapesti Kongresszusi Központ.

Az esemény a három párt közös polgármestereinek és polgármester-jelöltjeinek bemutatásával kezdődött, közülük közel ötvenen helyet is foglaltak a színpadon. Polgármesterjelölti és EP-képviselői felszólalások után Tüttő Kata, az MSZP EP-képviselőjelöltje, Budapest főpolgármester-helyettese érkezett a színpadra. A szocialista alelnök szerint minden politikus feladata a közösségépítés. Tüttő Kata szerint ugyan göröngyös volt az út a hárompárti szövetség felé, de végül létrejött, mégpedig a kormányváltás érdekében. Az ellenzék feladataként egy új, alternatív út mutatását jelölte ki a helyi közösségek és az egész ország számára. Az elmúlt öt évben az ellenzéki városvezetések pontosan ezt tették, így Budapesten is mindig igyekeztek olyan intézkedéseket hozni, melyek szembemennek a kormány megszorító lépéseivel. 

Fontos, hogy a főváros kitűzte az EU zászlaját is a városházára, hiszen nincs Magyarország vagy Európa, csak Magyarország és Európa van. Az MSZP EP-képviselőjelöltje öt pontban határozta meg legfontosabb feladatait az Európai Parlamentben. Elsőként a nők ügyét emelte ki, szerinte olyan Európára van szükség, melyben megértik a nők problémáit és mindennapi nehézségeit. Másodikként elmondta, Magyarország szövetségeseinek számát növelni kell az unióban. Harmadikként a szociális Európa megerősítéséről beszélt, ehhez biztonság, esélyegyenlőség, fenntarthatóság és szolidaritás kell. Negyedik pontként az erősebb önkormányzatokat említette, hiszen az erős helyi közösségek a garanciák egy erős Európára. Ezen közösségekből lehet majd ugyanis egyszer újjáépíteni a demokráciát az egész országban. Ötödik pontként az uniós források hazahozatalát emelte ki, hiszen ez a települések érdeke, ez a fejlődés kulcsa. Végezetül pedig leszögezte, az ellenzéki városvezetések már bizonyították, van másik út a települések számára, most azt kell megmutatni, az egész ország számára létezik alternatív kormányzás.

Ezt erősítette meg a következő felszólaló, Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek politikusa is, aki elmondta, az elmúlt öt évben megtapasztalta, mivel áll szemben most az ellenzék. A zöldeknek és a szociáldemokratáknak együtt kell képviselnie mindenkit, így azokat is, akik a klímakatasztrófától rettegnek és azokat is, akiket már a hónap vége is aggaszt. Ezeket az embereket mind támogatni kell, hogy biztos környezetben élhessenek. Főpolgármesterként igyekszik minden embert képviselni és nem csak példamutatásról beszélni, hanem azt meg is valósítani. Szerinte az elmúlt öt évben elvégzett munka sikeres volt, nem csak Budapest, hanem egész Magyarország tekintetében. 

A felszólalók sorát Dobrev Klára, a DK EP-képviselője zárta. Elmondta, sok munka volt létrehozni a hárompárti együttműködést, azonban végeredményben egy nagyon erős és hatalmas csapatot sikerült megalkotni. Kiemelte, ugyan sokféle az együttműködés, a cél azonban közös és ez összeköt mindenkit: az Orbán rendszer leváltása. Fontos továbbá, hogy a Fidesszel eddig sem és a jövőben sem fognak összefogni. A hárompárti koalíció ma Magyarország számára a reményt jelenti, annak képviselői pedig nem önmagukért, hanem a közösségért dolgoznak. Az Orbán-rendszert ugyanis csak együttesen, egy országos közösséggel lehet leváltani. A most létrejött közösség hazafiakból áll, olyan nőkből és férfiakból, akik, félretéve személyes és pártérdekeiket, egy közös célért dolgoznak, egy szabad európai ország megteremtéséért. Június 9-én pedig, ha az ország többsége kinyilvánítja, hogy nem kér ebből a kormányból, akkor az előrehozott választásokért kell harcolni, egészen addig, amíg el nem tűnik ez a kormány.

Kapcsolódó párttagok