2012. április 05. 14:19

Közös jelöltet államfőnek!

Az igazi az lenne, ha a lakosságnak lehetősége lenne közvetlenül választani az államfőt. Az MSZP a rendszerváltáskor képviselt álláspontjához visszatérve azt javasolja, hogy az emberek közvetlenül választhassanak köztársasági elnököt.

A szocialista párt öt párti egyeztetést javasol. Elvárjuk, hogy az államfőjelölt bírja a lakosság széleskörű támogatottságát. Kifejezze a nemzet egységét, köztiszteletben álló, pártok feletti, nemzetközileg elismert és fedhetetlen személyiség legyen.

Az államfő nem lehet narancsos pártkatona, nem lehet Orbán Viktor íródeákja. Tartsa be a demokrácia írott és íratlan szabályait, támogassa az euróatlanti integrációt. Szuverén, konszenzuskereső – és teremtő személyiség legyen.

Ezért az MSZP az alaptörvény módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy az államfőt ne kétharmados, hanem négyötödös többséggel válassza az Országgyűlés. Azt is elfogadhatónak tartjuk, ha a Fidesz vállalja, hogy jelöltjét nem kétharmaddal, hanem négyötöddel jelöli.

Az MSZP közvetlenül is várja helyi irodájában, személyesen és e-mailben a választópolgárok javaslatait a köztársasági elnök személyére vonatkozóan.

A kormányzó pártok az alaptörvényben a létszám felemelésével megfosztották a demokratikus ellenzéket a jelölés jogától.

Az MSZP sem egyedül, sem a demokratikus, ellenzéki pártokkal együtt sem tud hivatalosan elnökjelöltet ajánlani, mivel az új Alaptörvény a korábbi ötven helyett 78 képviselő támogatottságához köti az államfőjelölést.

Háttér információk szerint, Orbán Viktor és körei el sem tudják képzelni, hogy független államelnök legyen. Legesélyesebb a posztra Kövér László, Áder János és Szájer József.

Az elfogadhatatlan, hogy a jelöltet egyedül Orbán Viktor válassza ki.

Dr. Sós Tamás,
Országgyűlési képviselő