Közös jelöltet állított az ellenzék a Fidesz ellen Solymáron

Modellt teremthet Solymár, hiszen egyértelmű, hogy jövőre akkor van a legnagyobb esély a kormányváltásra, ha minden körzetben egy baloldali, demokrata kihívója van a Fidesznek – így kommentálta a Népszavának Bárány Balázs, helyi szocialista képviselő, az MSZP országos elnökségének a tagja azt, hogy öt ellenzéki párt is támogatja Solymár hatos választókerületében a december 10-i önkormányzati időközin függetlenként induló Kárpáti Zsuzsannát.

A szocialistákon kívül a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Párbeszéd, sőt még az LMP is beállt a civil jelölt mögé.

Újdonság az LMP szerepe, bár végig nyitottságot tapasztaltam részükről a tárgyalásokon – fogalmazott Bárány. Arra a kérdésünkre, hogy mennyi idő alatt egyeztek meg, az MSZP Országos Elnökségének tagja azt mondta: kell egy jó jelölt, értelmes emberek közötti őszinte párbeszédre van szükség és akkor az egész nagyon gyorsan letudható.
Mivel a Jobbik és a Momentum sem indít jelöltet, a szavazólapon csak két név szerepel majd: a Fidesz jelöltjéé és Kárpáti Zsuzsannáé.

Solymáron a legutóbbi választásokon a kormánypártnak volt többsége, de Veszprém is jobboldali volt, mégis ott ment el a Fidesz kétharmada – vélekedett a szocialista önkormányzati képviselő.

Remélhetőleg iránymutató lesz Solymár a 2018-as országgyűlési választáson. Ha mind a 106 körzetben sikerül egy demokrata jelöltet állítani a Fidesz és a Jobbik ellen, akkor nagyon közel kerülhet a kormányváltás – fogalmazott a Népszavának Gréczy Zsolt, a DK szóvivője is.

Hiába azonban az ellenzéki bizakodás, az LMP lehűtötte a kedélyeket. – Helyén kell kezelni a döntést. Egy helyi időközi önkormányzati választásnál a legfontosabb az ismertség. Találkoztunk a jelölttel és a helyi szervezetünk is úgy döntött, hogy ő a legalkalmasabb – mondta lapunknak Kanász-Nagy Máté. Az LMP szóvivője leszögezte, hogy akkor is Kárpáti Zsuzsannát támogatták volna, ha a többi párt nem mellette dönt.
Kárpáti Zsuzsanna érdeklődésünkre hangsúlyozta: Solymár jobboldali község, de így is esélyesnek tartja magát, hiszen a függetlensége miatt nincs rajta semmilyen politikai bélyeg. Kárpáti a választás után sem lép be egyik pártba sem és ezt tisztázta a támogatóival is.

Zoltai Ákos

Kapcsolódó párttagok